GWT2P

Blog Single

GreenWay Tour 2Parks
Nova svijest - Nova vizija

Vizija regenerativnog, održivog i inkluzivnog života u trajnom miru, zajedništvu i zdravom i sigurnom okolišu!

Nova Svijest - Nova Vizija

 Gdje Konkurenti Postaju Partneri

Temeljni partneri, dva nacionalna parka i dvije prekogranične lokalne zajednice udružili su se s ciljem razvoja i diverzifikacije raznolike i ekološki osviještene turističke ponude, zaštite prirodnih i kulturnih bogatstava te poticanja razvoja zelenih ekonomija i zelenog rasta regionalnog područja.

NP Plitvička jezera, HR - NP Una, BA
Općina Plitvička jezera, HR - Grad Bihać, BA
GreenWay Tour 2Parks do sada je ponosno primio službenu podršku dvoje predsjednika Republike Hrvatske i Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske.

Izvadci iz pisama podrške
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović:

"Držim da je neosporna važnost ovoga projekta jer potiče revitalizaciju života i održiv razvoj velikog ruralnog područja oko NP Plitvička jezera u Republici Hrvatskoj te NP Una u Bosni i Hercegovini." 

Bivši predsjednik Ivo Josipović:
"Iznimno cijenim, pozdravljam i nadasve podržavam inicijativu s ciljem promicanja zajedničke suradnje u interesu napretka i održivog razvoja lokaliteta obilježenih ljepotama i bogatstvima prirode te kulturnim i prirodnim raznolikostima."

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske:
"Aktivnosti planirane u sklopu projekta "GreenWay Tour 2Parks" nadovezuju se na navedene napore Ministarstva i nesumljivo će dati snažan doprinos razvoju raznolike i ekološki osviještene turističke ponude, što će rezultirati dužim zadržavanjem posjetitelja i boljim upoznavanjem ove jedinstvene regije koju povezuje zajednički temeljni fenomen - voda."

2Parka - 1Destinacija

Prekogranični Sporazum o Partnerstvu i Suradnji
Dan kada je ideja kooperacije pobijedila nagon za kompeticijom!
4. travnja 2014.
svečano je potpisan Sporazum o partnerstvu i suradnji na razvojnom projektu GreenWay Tour 2Parks.

Regenerativno - Ekološko - Proaktivno - Kooperativno - Inkluzivno - Građanski Aktivno - Kritičko - Lokalno Demokratski - Relokalizirano - Održivo 

2Parka - 1Vizija

GWT2P Inicijative

 • Aerodrom Željava - dehumanizirani prostor u funkciji održivog razvoja (više pod navigacijom Istražite Lokalno).
 • Stara hodočasnička ruta Plitvice - Krasno (više pod navigacijom Istražite Lokalno).
 • "Hodaj i bicikliraj sa susjedima" - godišnji sportsko - rekreativni i zabavni događaj za domaće i strane goste s ciljem prezentiranja ekološki osviještene turističke ponude uz staze, poticanja razvoja ukupne svijesti o važnosti zdravog života u očuvanom i čistom okolišu te konzumiranja domaćih eko proizvoda.

Održivi Turizam za Razvoj

Prirodne i Kulturne Raznolikosti

Po mnogo čemu jedinstveno i nevjerojatno slikovito, GWT2P turističko odredište obdareno je prirodnim ljepotama i smješteno na području povijesne regije, nekoć kontaktnog područja i važne ekonomske zone između dva carstva i kulture.

Povijest ju nije mazila, no sada uz buđenje nove svijesti čuva i predstavlja svoje prave vrijednosti: divne ljude, prekrasnu prirodu i gotovo ideal skladnog suživota različitih vjera, naroda i tradicija, koji je periodično bio doveden u pitanje isključivo pod utjecajem stranih sila i interesa.

Danas vas pozivamo da uz ljepote prirode naša 2Parka upoznate i njihovu širu okolicu rekreacijom kroz prekrasnu prirodu koju još uvijek krasi izrazita bioraznolikost i očuvanost prirodnih resursa.

Na ovom prostoru očekuju vas: jezera, slapovi, rijeke, kanjon Une, bogata vrela, špilje, šume, ostaci prašuma (Nacionalni park Plitvička jezera, planina Plješivica), proplanci i zaravni s prekrasnim vidicima, jama s vječnim snijegom (planina Plješivica) i druge ljepote. 

Hodanje - eko i aktivno istraživanje!

Iako bremenita povijest nije dozvolila kvalitetno očuvanje kulturnih dobara, i ono što je ostalo u vidu sakralnih objekata, ostataka utvrda, kula i gradina približit će vam dugu i bogatu povijest ovog područja koju vrijedi upoznati.

Ovdje vas tako očekuje vrlo stari grad čije se ime prvi puta spomenulo daleke 1260. godine u povelji hrvatsko - ugarskog kralja Bele IV - upoznajte povijesni grad Bihać i njegove muzeje i galerije. Više pod Istražite Lokalno!

Tu vas također očekuje i Korenica, naselje koje je prvi puta spomenuto 1468. godine. Pod humanijim povijesnim okolnostima Korenica vas je danas mogla dočekati s jednom od najljepših srednjovjekovnih utvrda i arboretumom punim plemenitih vrsta grmovitog voća. Saznajte zašto više nema jedne od tri najveće utvrde župe Krbave i doma knezova Frankopana - starog Mrsinj-gradaViše pod Istražite Lokalno!

Brojne su i zanimljive lokacije koje možete istražiti!

Inspirirajte se kalendarom Događanja i Aktivnosti, bacite pogled na Istražite Lokalno i krenite u ture! 

Bicikliranje - eko i aktivno istraživanje!

GWT2P Zelena Pozivnica

GWT2P odredište idealno je za ljubitelje eko, ruralnog i aktivnog odmora s konfiguracijom terena i nizom sportskih aktivnosti primjerenim za sve razine tjelesne spremnosti i sve dobne skupine.

Istražite nas na eko-prijateljski način: hodajte, biciklirajte, jašite ili skoknite na lokalni autobus!

Upoznajte divne ljude i detaljno istražite ovu multikulturnu regiju raskošne prirodne baštine. Zelene rekreativne staze omogućiti će vam doživljaj ljepote regije s obje strane granice:

 • uživajte u samostalnom kreiranju ruta uz pomoć ovog web servisa, korisnih savjeta i opisa raznih turističkih atrakcija koje možete posjetiti na putu kretanja. Odaberite svoj tempo, uživajte u slobodi i ljepotama dva nacionalna parka i jednako atraktivnim lokalnim zajednicama
 • ili se oslonite na veliki broj profesionalnih i iskusnih vodiča i sportskih centara koji će vam pružiti nezaboravne vođene ture s visokim standardima sigurnosti u planinarenju, biciklizmu, raftingu, jahanju, kajaku i još mnogim drugim aktivnostima.

Samostalne ili vođene ture, duže ili kraće udaljenosti, jedan sport ili više sportova, kultura, zabava - izbor je vaš! 
Provedite neko vrijeme u skladu s prirodom i vratiti se kući okrepljeni i potpuniji!

Veslanje - eko i aktivno!

Pomozite Nam Očuvati Prirodu

 • Ukoliko možete, uživajte u miru i ljepoti prirode u pred i posezoni - pomozite u očuvanju prirodnih resursa koji su ozbiljno ugroženi u špici sezone.  
 • Istražite okolicu pješice, biciklom, jašući ili koristeći javni prijevoz – odmorite svoj automobil i pritom smanjite emisiju štetnih ispušnih plinova.
 • Molimo vas da otpad odložite u odgovarajuće spremnike - reciklirajte.
 • Molimo vas da smeće ponesete sa sobom -  nemojte bacati smeće u prirodu.
 • Budite odgovorni u potrošnji - štedite vodu i energiju.
 • Donesite spremnike za vodu i kavu za višekratnu upotrebu - smanjite upotrebu štetne plastike.
 • Odlučite se rađe za digitalne verzije karata umjesto papirnatih.

Pridružite se našoj Zelenoj Misiji, vi ste naši važni partneri! 

GWT2P Zelene Staze

Mreža zelenih staza sastoji se od glavne GWT2P "arterije" koja spaja dva nacionalna parka i "kapilara" koje vas od glavne arterije vode dublje u lokalne zajednice. 

Na GWT2P regionalnom području postoji gusta mreža javnih puteva koji su sada većinom zarasli zbog izostanka poljoprivrednih i stočarskih djelatnosti stanovništva. Plan revitalizacije krenuo je polako, s odlukom da se kontinuirano osiguravaju nove-stare staze koje izbjegavaju glavne prometnice. 

Markacija

Trenutna Opremljenost Staza

U početnoj fazi, sukladno teškoj ekonomskoj situaciji u lokalnim zajednicama i veličini područja, opremljenost staza je jednostavna. Staze se označavaju internacionalnim planinarskim markacijama u crvenoj i bijeloj boji, a u budućnosti će se sve sadržajnije opremati.

Korisne savjete i pravila te brojeve telefona potražite pod Savjeti i Pravila!

Dijelovi koji se uređuju označeni su i na karti koju možete "skinuti" na svoje uređaje i u pravilu te dionice možete lako zaobići. Cijelo vrijeme staze idu od naselja do naselja, putevi su jasni i široki, a savjet i pomoć rado će vam pružiti jako susretljivi građani. 

Unsko - koranska zaravan

Povijest GWT2P Arterije

Znatan dio GWT2P arterije nekada je bio dio važne zemaljske ceste - tzv. Kordunske ceste. Radovi na prvim dionicama ove prometnice započeli su daleke 1874. godine.

Cesta se prostirala na potezu od sela Drežnik preko podplješivičkog platoa, Unsko - koranske zaravni, do sela Srb i Popine u dužini od 114,9 kilometara, a između ostalog je u prošlosti korištena i za poštanski promet s kočijama.

Unsko-koranska zaravan, po kojoj se prostire znatan dio naše glavne rekreativne staze, među najzanimljivijim je vapnenačkim platoima u Dinaridima, a u 18. i 19. stoljeću bila je granično područje između dva carstva, Austro-Ugarskog i Osmanskog!

Tu se naime nalazilo važno pogranično područje i sjedište medicinske kontrole za ljude i robu između dva carstva - Raštel, smješteno na zaravni iznad Bihaća i podno velebne planine Ličke Plješivice. 

Lička Plješivica, u današnje vrijeme teško izoliran i zaboravljen planinski masiv, u prošlosti je bio istraživan od strane brojnih znanstvenika. Saznajte više o još jednom dragulju naše destinacije, ovoj izuzetnoj planini i njenim prirodnim i povijesnim zanimljivostima pod Istražite Lokalno.

U vjeri da smo probudili želju za otkrivanjem novih prostora, prekrasne prirode te raznolikih običaja i tradicija, pozivamo vas da izradite svoj vlastiti itinerer uz pomoć ovog web servisa i krenete u istraživanje!

Eko i Aktivno! ;)

Dobrodošli u GWT2P Destinaciju!

Istražite i upoznajte!

Podijeli:

Podijeli misao...