GWT2P

Blog Single

GreenWay Tour 2Parks
Nova svijest - Nova vizija

Vizija prosperitetnog, održivog i inkluzivnog života u trajnom miru, zajedništvu i zdravom i sigurnom okolišu!

Nova Svijest - Nova Vizija

 Gdje Konkurenti Postaju Partneri

Temeljni partneri, dva nacionalna parka i dvije prekogranične lokalne zajednice udružili su se s ciljem razvoja, unapređenja i diverzifikacije raznolike i ekološke osviještene turističke ponude, zaštite prirodnih i kulturnih bogatstava te razvoja ukupnog gospodarskog potencijala regionalnog područja. 

NP Plitvička jezera, HR - NP Una, BA
Općina Plitvička jezera, HR - Grad Bihać, BA
GreenWay Tour 2Parks do sada je ponosno primio službenu podršku dvoje predsjednika Republike Hrvatske i Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske.

Izvadci iz pisama podrške
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović:

"Držim da je neosporna važnost ovoga projekta jer potiče revitalizaciju života i održiv razvoj velikog ruralnog područja oko NP Plitvička jezera u Republici Hrvatskoj te NP Una u Bosni i Hercegovini." 

Bivši predsjednik Ivo Josipović:
"Iznimno cijenim, pozdravljam i nadasve podržavam inicijativu s ciljem promicanja zajedničke suradnje u interesu napretka i održivog razvoja lokaliteta obilježenih ljepotama i bogatstvima prirode te kulturnim i prirodnim raznolikostima."

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske:
"Aktivnosti planirane u sklopu projekta "GreenWay Tour 2Parks" nadovezuju se na navedene napore Ministarstva i nesumljivo će dati snažan doprinos razvoju raznolike i ekološki osviještene turističke ponude, što će rezultirati dužim zadržavanjem posjetitelja i boljim upoznavanjem ove jedinstvene regije koju povezuje zajednički temeljni fenomen - voda."

2Parka - 1Destinacija

Prekogranični sporazum o partnerstvu i suradnji
Dan kada je ideja kooperacije pobijedila nagon za kompeticiju
4. 4. 2014. svečano je potpisan Sporazum o partnerstvu i suradnji na razvojnom projektu GreenWay Tour 2Parks

2Parka - 1Vizija

GWT2P inicijative

 • Aerodrom Željava- dehumanizirani prostor u funkciji održivog razvoja (više pod navigacijom Istražite Lokalno).
 • Stara hodočasnička ruta Plitvice - Krasno (više pod navigacijom Istražite Lokalno).
 • "Hodaj i bicikliraj sa susjedima" - godišnji sportsko - rekreativni i zabavni događaj za domaće i strane goste s ciljem prezentiranja ekološki osviještene turističke ponude uz staze, poticanja razvoja ukupne svijesti o važnosti zdravog života u očuvanom i čistom okolišu te konzumiranja domaćih eko proizvoda.

Održivi Turizam za Razvoj

Bogatstvo prirodne i kulturne raznolikosti

GWT2P turističko odredište nalazi se na području po mnogo čemu posebne regije gdje su se kroz povijest dodirivala dva carstva i dvije kulture.

Povijest ju nije mazila, no uvijek su je krasili njezini ljudi, prekrasna priroda i gotovo ideal skladnog suživota različitih vjera, naroda i tradicija koji je periodično bio doveden u pitanje isključivo pod utjecajem stranih sila i interesa.

Danas vas pozivamo da pored ljepota područja zaštićene prirode upoznate i njihovu širu okolicu rekreacijom kroz prekrasnu prirodu koju krasi izrazita bioraznolikost i visoka očuvanost prirodnih resursa.

Na ovom prostoru očekuju vas: jezera, slapovi, rijeke, kanjon Une, bogata vrela, špilje, šume, ostaci prašuma (Nacionalni park Plitvička jezera, planina Plješivica), proplanci i zaravni s prekrasnim vidicima, jama s vječnim snijegom (planina Plješivica) i druge ljepote. 

Hodanje - eko i aktivno istraživanje!

Iako bremenita povijest nije dozvolila kvalitetno očuvanje kulturnih dobara, i ono što je ostalo u vidu sakralnih objekata, ostataka utvrda, kula i gradina približit će vam dugu i bogatu povijest ovih područja koju vrijedi upoznati.

Ovdje vas tako očekuje vrlo stari grad čije se ime prvi puta spomenulo daleke 1260. godine u povelji hrvatsko - ugarskog kralja Bele IV - upoznajte povijesni grad Bihać i njegove muzeje i galerije. Više pod Istražite Lokalno!

Također, tu vas očekuje i Korenica - naselje koje je prvi puta spomenuto 1468. godine. Pod povoljnijim povijesnim okolnostima, Korenica vas je danas mogla dočekati s jednom od najljepših srednjovjekovnih utvrda i arboretumom punim plemenitih vrsta grmovitog voća. Saznajte zašto više nema jedne od tri najveće utvrde župe Krbave i doma knezova Frankopana - starog Mrsinj-grada.

Brojne su i zanimljive lokacije koje možete istražiti, inspirirajte se našim kalendarom Događanja i Aktivnosti, saznajte uvodno malo više pod Istražite Lokalno i krenite u ture! 

Bicikliranje - eko i aktivno istraživanje!

GWT2P zelena pozivnica

GWT2P odredište idealno je za ljubitelje eko, ruralnog i aktivnog odmora s konfiguracijom terena i nizom sportskih aktivnosti primjerenim za sve razine tjelesne spremnosti i sve dobne skupine.

Istražite nas na eko-prijateljski način: hodajte, biciklirajte, jašite ili skoknite na lokalni autobus!

Upoznajte divne ljude i detaljno istražite ovu multikulturnu regiju raskošne prirodne baštine. Zelene rekreativne staze omogućiti će vam doživljaj ljepote regije s obje strane granice:

 • uživajte u samostalnom kreiranju ruta uz pomoć ovog web servisa, korisnih savjeta i opisa raznih turističkih atrakcija koje možete posjetiti na putu kretanja. Odaberite svoj tempo, uživajte u slobodi i ljepotama dva nacionalna parka i jednako atraktivnim lokalnim zajednicama;
 • ili se oslonite na veliki broj profesionalnih i iskusnih vodiča i sportskih centara koji će vam pružiti nezaboravne vođene ture s visokim standardima sigurnosti u planinarenju, biciklizmu, raftingu, jahanju, kajaku i još mnogim drugim aktivnostima.

Samostalne ili vođene ture, duže ili kraće udaljenosti, jedan sport ili više sportova.
Provedite neko vrijeme u skladu s prirodom i vratiti se kući okrepljeni i potpuniji.

Veslanje - eko i aktivno!

Pomozite nam očuvati prirodu i zaštititi okoliš

 • Ukoliko možete, uživajte u miru i ljepoti prirode u pred i posezoni - pomozite u očuvanju prirodnih resursa koji su ozbiljno ugroženi u špici sezone.  
 • Istražite okolicu pješice, biciklom, jašući ili koristeći javni prijevoz – odmorite svoj automobil i pritom smanjite emisiju štetnih ispušnih plinova.
 • Molimo vas da otpad odložite u odgovarajuće spremnike - reciklirajte.
 • Molimo vas da smeće ponesete sa sobom -  nemojte bacati smeće u prirodu.
 • Budite odgovorni u potrošnji - štedite vodu i energiju.
 • Donesite spremnike za vodu i kavu za višekratnu upotrebu - smanjite upotrebu štetne plastike.
 • Odlučite se rađe za digitalne verzije karata umjesto papirnatih.
Molimo vas pogledajte 2Parka - Zelena Misija, vi ste naši važni partneri! 

GWT2P - zelene staze

Mreža zelenih staza sastoji se od glavne GWT2P "arterije" koja spaja dva nacionalna parka i "kapilara" koje vas od glavne arterije vode dublje u lokalne zajednice. 
Na GWT2P regionalnom području postoji gusta mreža javnih puteva koji su sada većinom zarasli zbog izostanka poljoprivrednih i stočarskih djelatnosti stanovništva. Plan revitalizacije krenuo je polako, s odlukom da se kontinuirano osiguravaju nove-stare staze koje izbjegavaju glavne prometnice. 

Unsko - koranska zaravan

Opremljenost

U početnoj fazi, sukladno teškoj ekonomskoj situaciji u lokalnim zajednicama i veličini područja, opremljenost staza je jednostavna. Staze se označavaju internacionalnim planinarskim markacijama u crvenoj i bijeloj boji, a u budućnosti će se sve sadržajnije opremati.

Korisne savjete i pravila te brojeve telefona potražite pod Savjeti i Pravila!

Dijelovi koji se uređuju označeni su i na karti koju možete "skinuti" na svoje uređaje i u pravilu te dionice možete lako zaobići. Cijelo vrijeme staze idu od naselja do naselja, putevi su jasni i široki, a savjet i pomoć rado će vam pružiti jako susretljivi građani. 

Kordunska cesta - eko i aktivno!

Povijest GWT2P arterije

Znatan dio GWT2P arterije nekada je bio dio važne zemaljske ceste - Kordunske ceste. Radovi na prvim dionicama te važne prometnice započeli su još daleke 1874. godine.

Cesta se prostirala na potezu od sela Drežnik preko podplješivičkog platoa do sela Srb i Popine u dužini od 114,9 kilometara, a između ostalog korištena je i za poštanski promet s kočijama.

Područje podplješivičkog platoa - Unsko-koranske zaravni - po kojem se prostire znatan dio naše glavne rekreativne staze, među najzanimljivijim je vapnenačkim platoima u Dinaridima, a između ostalog je u 18. i 19. stoljeću bio granična crta između dva carstva, Austro - Ugarskog i Osmanskog.

Tu se naime nalazilo važno pogranično područje i sjedište medicinske kontrole za ljude i robu između dva carstva - Raštel.
Saznajte više o ovoj izuzetnoj planini i njenim prirodnim i povijesnim zanimljivostima pod Istražite Lokalno!

U vjeri da smo probudili želju za otkrivanjem novih prostora, prekrasne prirode te raznolikih običaja i tradicija - pozivamo vas da izradite svoj vlastiti itinerer uz pomoć ovog web servisa i krenete u istraživanje! :)

Dobrodošli u GWT2P destinaciju!

Istražite i upoznajte!

Istražite i Upoznajte!

Podijeli:

Podijeli misao...