GWT2P

Dođi, pridruži nam se i istraži ovaj naš po mnogočemu zaseban kutak svijeta kojeg krase topli ljudi, dva nacionalna parka, šarolike lokalne zajednice i obilje sportskih i interkulturalnih sadržaja!

Pozivamo vas sve da upoznate i našu Zelenu Misiju i nastojanja zajednička za sva turistička odredišta i zaštićena područja prirode širom svijeta - da turističko putovanje pretvorimo u nadasve okolišno odgovoran i baštinski osjetljiv turistički doživljaj.

GWT2P za izniman osjetilni doživljaj!

Nova svijest - Nova vizija

Upoznajte našu priču o hrabrom iskoraku prema nužnoj promjeni starih paradigmi, istrošenih vrijednosti i ideologija koje su nanijele veliku štetu kvaliteti života ljudi i održivosti prirodnih resursa. Istovremeno, i uz vaše razumijevanje i podršku, želimo snažno prionuti izgradnji novog sustava vrijednosti i etika koji snažno doprinosi prosperitetu i održivosti lokalnih zajednica, osnažuje osjećaje ponosa i odgovornosti prema prirodnoj i kulturnoj baštini te služi kao snažna podrška kulturi mira i suradnje. U našem slučaju, odgovoran turizam ima kritično važnu ulogu u osnaživanju ovog procesa i postizanju navedenih ciljeva.

Nova Svijest - Nova Vizija

Put od konkurenata do partnera

Zahtjevan je to i težak put u vremenu u kojem je zajedništvo samo deklarativno, a suparništvo sveprisutno i poželjno.Treba puno vremena, truda i prije svega ljubavi prema čovjeku i prirodi da se uopće osvijesti potreba za promjenama, a kamoli tek da se razvije sama sposobnost da predvodimo i mobiliziramo za transformativne promjene koje donose stvarna i opipljiva poboljšanja i napredak u životima ljudi.

A promjene kreću od nas osobno. Nema drugog načina. Pokretači pozitivnih promjena postajemo tek kad učinimo radikalnu promjenu svojih starih obrazaca razmišljanja i ponašanja. To je bez svake sumnje dugotrajan i nimalo lagan proces, no ove se zahtjevne promjene u nekom trenutku moraju pokrenuti i na njima se mora strpljivo i odlučno raditi.

Temeljni su partneri, dva prekogranična nacionalna parka i dvije lokalne zajednice, prepoznali važnost međusobnog udruživanja, aktivnog uključivanja svih građana i zajedničkog djelovanja s ciljem da svi snažno doprinesemo očuvanju prirodne i kulturne baštine, revitalizaciji brojnih ruralnih zajednica te inkluzivnom zelenom rastu cijelog regionalnog područja.

Prepoznali smo i veliku važnost jedinstvenog primjera gospodarske i političke suradnje i snažne poruke mira i zajedništva koje dva zaštićena područja prirode i lokalne zajednice iz naglašeno multinacionalne i multikonfesionalne regije mogu predstaviti i odaslati regionalnoj i globalnoj zajednici u vremenu kad je priroda te poruke toliko jako potrebna.

NP Plitvička jezera, HR - NP Una, BA
Općina Plitvička jezera, HR - Grad Bihać, BA

Sve temeljite promjene nužno trebaju i snažnu podršku; mi smo dobili značajne na samom početku rada, a onda i krajem prve faze realizacije razvojnog projekta s dva kraja političkog spektra što je bolna potreba u svim duboko polariziranim društvima tijekom ovakvih procesa. 

GWT2P je ponosno primio službenu podršku dvoje predsjednika Republike Hrvatske i Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske.

Izvadci iz pisama podrške

Predsjednik RH (2010. - 2015.) Ivo Josipović, 10. 7. 2013.:
"Iznimno cijenim, pozdravljam i nadasve podržavam inicijativu s ciljem promicanja zajedničke suradnje u interesu napretka i održivog razvoja lokaliteta obilježenih ljepotama i bogatstvima prirode te kulturnim i prirodnim raznolikostima. ... Uvjeren kako će ovaj projekt, uz poticanje razvoja turizma, ujedno pridonijeti i jačanju prekogranične suradnje, snažnijem povezivanju i boljoj kvaliteti suživota različitih naroda, kultura i tradicija na geografski zaštićenim područjima, srdačno Vas pozdravljam i želim puno uspjeha u realizaciji projekta."

Predsjednica RH (2015. - 2020.) Kolinda Grabar Kitarović, 28. 12. 2015.:
"Držim da je neosporna važnost ovoga projekta jer potiče revitalizaciju života i održiv razvoj velikog ruralnog područja oko NP Plitvička jezera u Republici Hrvatskoj te NP Una u Bosni i Hercegovini. Stoga sam uvjerena kako će isti pridonijeti poboljšanju uvjeta života i rada te potaknuti razvoj poduzetništva, a samim time i nova zapošljavanja. ... Želeći Vama, Vašim suradnicima i partnerima puno uspjeha u daljnjoj provedbi projekta, primite srdačne pozdrave i izraze poštovanja." 

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH, ministar Slaven Dobrović, 20. 5. 2016.:
"Takva ulaganja ne samo da omogućavaju rast broja posjetitelja bez ugrožavanja temeljnih fenomena pojedinog parka, već i potiču gospodarski razvoj ruralnih područja i zadržavanje stanovništva. Aktivnosti planirane u sklopu projekta "GreenWay Tour 2Parks" nadovezuju se na navedene napore Ministarstva i nesumljivo će dati snažan doprinos razvoju raznolike i ekološki osviještene turističke ponude, što će rezultirati dužim zadržavanjem posjetitelja i boljim upoznavanjem ove jedinstvene regije koju povezuje zajednički temeljni fenomen - voda."

Nakon 10-tak mjeseci pripremnih aktivnosti, radnih sastanaka s partnerima i prezentacija (lipanj, 2013. - travanj, 2014.) usuglašen je nacrt i pristupilo se potpisivanju prekograničnog Sporazuma o partnerstvu i suradnji kojem su pristupile još tri lokalne zajednice iz Republike Hrvatske: Općina Rakovica, Općina Donji Lapac i Općina Udbina.

2Parka - 1Destinacija

Prekogranični sporazum o partnerstvu i suradnji
4. travnja 2014.
Dan prekretnica kada je ideja kooperacije, radnog morala i etike javnih službenika nadvladala nagon za kompeticijom i stjecanjem osobne koristi ili moći - 4. 4. 2014. potpisan je Sporazum o partnerstvu i suradnji na razvojnom projektu GreenWay Tour 2Parks.

Regenerativno - Ekološki - Proaktivno - Kooperativno - Građanski Aktivno - Kritički - Lokalno Demokratski - Relokalizirano - Održivo 

2Parka - 1Vizija

Naša misija 

Da odgovorno i snažno pridonesemo revitalizaciji depopuliranih ruralnih područja te inkluzivnom zelenom rastu naših lokalnih zajednica i regije u cijelini.

Da educiramo i pomognemo podići svijest o važnosti sudjelovanja cjelokupnog društva u očuvanju prirodne i kulturne baštine te zaštiti ugroženih biljnih i životinjskih vrsta.

Da unaprijedimo ekološku održivost i podignemo lokalni životni standard kreiranjem smislenog odnosa između parkova i lokalnih zajednica, zajednički promičemo lokalne poduzetnike, njihove proizvode i proizvodno-orijentirane djelatnosti te razne usluge koje su podjednako ugodne i zdrave za vas i usklađene s vašim vrijednostima.

Naša vizija

Regenerativan, održiv i inkluzivan život u trajnom miru, blagostanju te zdravom i sigurnom okolišu!

GWT2P Inicijative

 • Aerodrom Željava - nekoć jedna od najvećih podzemnih vojnih zračnih baza u Europi, u 21. stoljeću ima priliku pružiti značajan doprinos ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i inkluzivnog zelenog rasta naše regije - za dobrobit svih ljudi. Saznajte više o bazi, našim vizionarskim planovima i aktivnostima u kojima već sada možete uživati u neposrednoj blizini pod Istražite lokalno.
 • Stara hodočasnička ruta Plitvice - Krasno - naša je inicijativa da ovu drevnu i gotovo zaboravljenu tradiciju polagano vratimo u život. Stari način putovanja na sveto mjesto je danas gotovo zaboravljen, ali jedino hodanje nudi onu vrstu duhovnog putovanja koje često mijenja život - i ne samo vjernicima. Saznajte više zanimljivih povijesnih činjenica i korisnih informacija pod Istražite Lokalno.
 • "Hodaj i bicikliraj sa susjedima- budući godišnji sportsko - rekreativni i zabavni događaj za domaće i strane goste ima za cilj promovirati ekološki osviještenu turističku ponudu uz zelene staze, prednosti konzumiranja domaćih eko proizvoda te potaknuti razvoj ukupne svijesti o važnosti zdravog načina života u čistom i očuvanom okolišu.

Nacionalni park Plitvička jezera u Hrvatskoj i Nacionalni park Una u Bosni i Hercegovini žele vam dobrodošlicu u naše multikulturno i multisport prekogranično odredište i regiju bogate raznolikosti!

Naše raznolikosti

Po mnogo čemu jedinstveno i nevjerojatno slikovito, GWT2P regionalno odredište obdareno je izobiljem prirodnih i kulturnih raznolikosti. Ova povijesna regija nekoć je bila važno gospodarsko područje i službena granica između dva carstva i dvije kulture.

Povijest nas nije mazila, no sada uz buđenje nove svijesti i spremnosti da svoje različitosti prepoznamo kao bogatstvo naših raznolikosti znati ćemo čuvati i predstaviti svoje prave vrijednosti: divne ljude, prekrasnu prirodu i gotovo ideal skladnog suživota različitih vjera, naroda i tradicija koji je periodično bio doveden u pitanje isključivo pod utjecajem stranih sila i interesa.

Danas vas pozivamo da uz ljepote prirode naša 2Parka upoznate i njihovu širu okolicu rekreacijom kroz prekrasnu prirodu koju još uvijek krasi izrazita bioraznolikost i očuvanost prirodnih resursa.

Naše regionalno odredište nudi brojne i raznolike doživljaje za posjetitelje svih dobnih skupina, a najposebniji su svakako oni vezani uz prirodne ljepote, i to podjednako u i okolo 2Parka gdje možete uživati u brojnim prirodnim ljepotama kao što su: rijeke, jezera, slapovi, kanjoni Une i Korane, bogata vrela, špilje, šume, ostaci prašuma, proplanci i zaravni s prekrasnim vidicima, jama s vječnim snijegom i brojne druge ljepote. 

Hodanje - eko i aktivno istraživanje!

Iako bremenita povijest nije dozvolila kvalitetno očuvanje kulturnih dobara, i ono što je ostalo u vidu sakralnih objekata, ostataka utvrda, kula i gradina približit će vam dugu i bogatu povijest ovog područja koju vrijedi upoznati.

Ovdje vas tako očekuje vrlo stari grad čije se ime prvi puta spomenulo daleke 1260. godine u povelji hrvatsko - ugarskog kralja Bele IV - upoznajte povijesni grad Bihać i njegove muzeje i galerije. Više pod Istražite Lokalno!

Tu vas također očekuje i vrlo staro naselje čije se današnje ime Korenica pojavljuje u pisanoj formi 1468. godine. Pod humanijim povijesnim okolnostima Korenica vas je danas mogla dočekati s jednom od najvažnijih srednjovjekovnih utvrda Krbavske biskupije - utvrdom Mrsinj. Saznajte malo više o njenoj sudbini i povijesnim okolnostima toga doba pod Istražite Lokalno! 

Brojne su i zanimljive lokacije koje možete istražiti u našoj regionalnoj destinaciji! Inspirirajte se našim Doživljajima (interaktivna karta), Događanjima i Aktivnostima, bacite pogled na Istražite Lokalno i započnite planirati i dogovarati svoje nove doživljaje na temelju vaših preferencija, budžeta i stila!

Zelena pozivnica

GWT2P odredište idealno je za ljubitelje eko, aktivnog i ruralnog odmora s konfiguracijom terena i nizom sportskih aktivnosti primjerenim za sve razine tjelesne spremnosti i sve dobne skupine.

Pozivamo vas da nas istražite na eko prijateljski način - odaberite hodanje, joggiranje, bicikliranje, jahanje ili lokalni autobus za pristup parkovima i istraživanje lokalnih zajednica!

Upoznajte divne ljude i detaljno istražite ovu multikulturnu regiju raskošne prirodne baštine. Zelene rekreativne staze omogućit će vam doživljaj ljepote regije s obje strane granice:

 • uživajte u samostalnom kreiranju ruta uz pomoć ovog web servisa, korisnih savjeta i opisa raznih turističkih atrakcija koje možete posjetiti na putu kretanja. Odaberite svoj tempo, uživajte u slobodi i ljepotama dva nacionalna parka i jednako atraktivnim lokalnim zajednicama
 • ili se oslonite na veliki broj profesionalnih i iskusnih vodiča i sportskih centara koji će vam pružiti nezaboravne vođene ture s visokim standardima sigurnosti u planinarenju, biciklizmu, raftingu, jahanju, kajaku i još mnogim drugim aktivnostima.

Samostalne ili vođene, duže ili kraće ture, jedan sport ili više sportova, kultura i njene brojne izražajne forme, zdravlje i wellness ili gastronomija - izbor će biti vaš! Jedino što je potrebno i preporučljivo napraviti prije dolaska u prostore zaštićene prirode i njihovu okolicu je to da sve unaprijed isplanirate.

Nacionalni parkovi i ostala područja zaštićene prirode zadnje su linije obrane sve ugroženije globalne bioraznolikosti i mnogi parkovi uvode sve snažnije zaštitne mjere koje uključuju i limitiranje broja posjetitelja, stoga sve isplanirajte i utvrdite prije nego što krenete na put.

Veslanje - eko i aktivno!

Zelena misija

Nažalost, sve smo svjesniji činjenice da masovni turizam i njegov nekontrolirani razvoj predstavljaju vrlo ozbiljnu prijetnju zajednicama domaćina, uključujući njihovo gospodarstvo, zdravlje okoliša te opstanak raznolikih kulturnih identiteta.

Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) naglašava da turistički rast nije bez svojih posljedica na zemlje domaćina:

 • okoliš: nekontrolirana izgradnja novih hotela, apartmana, bazena i drugih objekata tik uz obale jezera, rijeka, mora te na krhkim planinskim i šumskim područjima, često nepovratno uništava ove važne ekosustave
 • ekonomija: prosječno oko 40% - 50% bruto prihoda od turizma u zemljama u razvoju završava u džepu stranih korporacija - zrakoplovnih, hotelskih, uvoznika hrane i pića i dr. - a ne u blagajni domaćih poduzeća (UNCTAD dokument, str. 9)
 • sociokultura: ozbiljna promjena ili gubitak lokalnog identiteta i vrijednosti.

Nekontrolirani masovni turizam ima osobito razorne posljedice u zemljama u kojima turistička industrija predstavlja glavni, ako ne i jedini izvor prihoda i zapošljavanja. Sve ekonomije tako snažno orijentirane na uslužne djelatnosti i tako visoko ovisne o udjelu turizma u BDP-u su same po sebi neodržive, a sveprisutna kombinacija siromaštva i limitiranih izvora prihoda i zapošljavanja u tim zemljama samo dodatno pogoduje bujanju korupcije i raznih oblika gospodarskog i financijskog kriminala koji daljnje devastiraju ionako (pre)slaba nacionalna gospodarstva.

Promjene započinju s osvještavanjem problema - i nastavljaju s novom procjenom ekonomskih sektora (uz naglasak na održivoj poljoprivredi i proizvodnji, zelenoj gradnji, permakulturi), razvojem novih zelenih tehnologija, stvaranjem povjerenja građana i socijalnog konsenzusa o nultoj toleranciji prema korupciji te prihvaćanjem i njegovanjem održivog načina života i poslovnih praksi!

Priroda, klima i ljudi

Pored osvještavanja gore navedenih gorućih problema i mogućih teških posljedica neodrživih praksi, isto moramo učiniti i sa sve dramatičnijim stanjem brojnih ekosustava i posljedicama ekstremnih nepogoda na prirodu, zdravlje, poljoprivredu i gospodarstvo.

Prva svjetska konferencija o klimi zbila se u Ženevi 1979. i upozorila svijet na zabrinjavajuće trendove zagađenja i bespoštedne eksploatacije resursa - no bez rezultata. Trebalo je 36 godina da se potpiše Prvi univerzalni sporazum o klimi u Parizu 2015., no ni njega nisu mogle ili htjele ispoštovati vlade brojnih industrijski razvijenih zemalja - ne iznenađuje stoga današnje stanje i  brojnost alarmantnih izvješća.
Ono veliko javno je predstavljeno 6. 5. 2019., Globalno izvješće Međuvladine znanstveno-političke platforme o bioraznolikosti i uslugama ekosustava (IPBS). Globalna sinteza stanja prirode, ekosustava i doprinosa prirode ljudima prva je međuvladina i takve vrste nakon Milenijske procjene ekosustava objavljene 2005. godine - i reći da je izvješće bilo, a i dalje je, alarmantno bilo bi preblago.

Na rubu smo na kojem se nikad prije nismo našli. Jedino temeljite, transformativne promjene svih sustava i aktivna uključenost svih nas mogu zaustaviti ubrzan proces propadanja prirode i njene biološke raznolikosti. Više pod Naša Zelena Misija, pridruži nam se, promjena nije teška!

Od linearnog do kružnog

EU paket kružnog gospodarstva (CEP) postao je pravno obvezujući za sve države članice 4. 7. 2018. i postavlja ciljeve u borbi protiv zagađenja. Trenutno se više od 1/4 EU komunalnog otpada zatrpava u zemlju, a manje od 50% otpada se reciklira ili kompostira. Zadani i pravno obvezujući ciljevi CEP-a su slijedeći:

 • za količinu komunalnog otpada zatrpanog u zemlju: manje od 10% do 2035. (Hrvatska, Grčka i Malta još uvijek odlažu u zemlju više od 3/4 komunalnog otpada!!)
 • za recikliranje komunalnog otpada: 55% do 2025., 60% do 2030. i 65% do 2035.
 • za recikliranje ambalažnog materijala: 65% do 2025. i 70% do 2030.
 • za odvojeno sakupljanje biorazgradivog otpada, tekstila i opasnog otpada: 100% do 2024. / 2025.
 • za smanjenje količine odbačene hrane: 30% do 2025. i 50% do 2030.

Link: Kružno gospodarstvo za čistiju Europu

Načela koja definiraju kružno gospodarstvo bitno se razlikuju od paradigme linearnog gospodarstva:

 • U kružnom, otpad je resurs: glavna značajka, svi biorazgradivi materijali se vraćaju u prirodu, a nerazgradivi se ponovno koriste ili pretvaraju u čiste i ekonomične izvore energije.
 • U kružnom, resursi su regenerativni: obnovljivi, netoksični resursi se učinkovito koriste kao novi materijali i energija, a postepeno se smanjuje i uklanja upotreba neobnovljivih resursa.
 • U kružnom, izrađeno se čuva i unapređuje: proizvedeno se održava, popravlja i nadograđuje kako bi im se maximizirao vijek trajanja i s vremenom dala druga upotrebna vrijednost. Određeni proizvodi ili dijelovi tih proizvoda koji još uvijek rade, koriste se za izradu novih proizvoda.
 • U kružnom se surađuje na stvaranju zajedničkih vrijednosti: zajednički se radi u cijelom poslovnom i proizvodnom lancu, interno unutar organizacija i s javnim sektorom radi povećanja transparentnosti i stvaranja zajedničkih vrijednosti.

Svi prošli i sadašnji ugovori i sporazumi (bilo lokalni, regionalni, nacionalni ili međunarodni), koji su od javnog interesa i služe potrebama i pravima urbanih i ruralnih stanovnika moraju se poštovati i javno komunicirati, a sam proces realizacije mora biti otvoren i dostupan za uvid i kontrolu od strane javnosti. 

A posla ima još jako puno na razini EU-a. Nedostaju kvalitetne strateške smjernice o tome kako poduzetnici mogu primjeniti ovaj koncept sukladno svojoj specifičnoj proizvodnoj djelatnosti, nema mjernih alata niti provjerene i priznate međunarodne standardizacije procesa kružne ekonomije, a podaci i dokazi o tome što i koliko uistinu recikliramo i dalje nisu javno dostupni - recikliranje nije nekontrolirani izvoz otpada u drugu zemlju članicu ili u treću zemlju.

Za ljude i prirodu - GWT2P Zelena Misija! 

Mreža zelenih staza

Mreža zelenih staza sastoji se od GWT2P aorte, glavne rekreativne staze koja spaja naša 2Parka i arterija koje vas od glavne staze vode dublje u naše lokalne zajednice. Upotreba riječi ljudske anatomije ovdje nije slučajna jer naša je vizija da ove staze s vremenom postanu žile kucavice za istraživače, aktivne turiste, avanturiste, sportaše, rekreativce i sve ostale zaljubljenike i štovatelje prirode.  

Na GWT2P regionalnom području postoji gusta mreža javnih zemljanih staza koje su sada nažalost većinom zarasle zbog postupne depopulacije ruralnih područja i izostanka poljoprivrednih i stočarskih djelatnosti stanovništva. Plan revitalizacije krenuo je polako, s odlukom da se kontinuirano osiguravaju nove-stare staze koje izbjegavaju glavne prometnice.

Trenutna opremljenost

Sukladno veličini destinacije i ekonomskoj situaciji u našim zajednicama opremljenost staza je u ovoj fazi jednostavna. Staze se označavaju internacionalnim planinarskim markacijama u crvenoj i bijeloj boji, a u skladu s našim planiranim razvojem mreža zelenih staza će se u budućnosti širiti, sve sadržajnije opremati te obuhvaćati što veći broj ruralnih zajednica te ruralnih obrtnika i poduzetnika.

Korisne savjete i pravila te brojeve telefona potražite pod Važni Savjeti!

Dijelovi koji se uređuju označeni su i na karti koju možete skinuti na svoje uređaje i u pravilu te dionice možete lako zaobići. Cijelo vrijeme staze idu od naselja do naselja, pregledne su i većinom široke, a savjet i pomoć rado će vam pružiti susretljivi građani. 

Unsko - koranska zaravan

Povijest glavne GWT2P staze

Znatan dio glavne GWT2P rekreativne staze u prošlosti je bio dio važne 114,9 km duge Kordunske ceste čija je izgradnja započela 1874. godine. Cesta je bila prekrivena makadamom i prelazila preko nekoliko lučnih kamenih mostova, a prostirala se na potezu od sela Drežnik do sela Srb i Popine. No pojedine etape ove ceste su još starije.

Počeci izgradnje tada važne dionice na potezu od Ličkog Petrovog Sela do Zavalja (dio naše glavne zelene staze) započeli su još 1834. Dionica je bila jako važna za cijelo područje, posebno Pounje i grad Bihać jer ih je povezivala s primorskim gradom Senjom i Likom u Hrvatskoj. Već od tada kreće vrlo dinamičan promet i trgovina po Unsko-koranskoj zaravni.

Naš dio stare, danas većinom zemljane ceste prostire se preko predivne Unsko - koranske zaravni, a zajedno s ostalim dijelovima Kordunske ceste ima i vrlo zanimljivu poštansku povijest, naime u prošlosti je bila korištena i za prijevoz pošte zaprežnim kočijama na ruti između Splita i Beča kojeg je vodila obitelj Ritz sa Zavalja.

Unsko-koranska zaravan nalazi se na pola puta između naša 2Parka i među najimpresivnijim je vapnenačkim platoima u Dinaridima, a u 18. i 19. stoljeću je bila granično područje između dva carstva, Austro-Ugarskog i Osmanskog!

Tu se naime nalazilo i važno pogranično područje te sjedište medicinske kontrole za ljude i robu između dva carstva - Raštel, smješten na oko 430 m n/m na Unsko-koranskoj zaravni, tik iznad grada Bihaća i podno velebne planine Ličke Plješivice.

A u današnje vrijeme, naše multi-sport rekreacijsko područje 2Parka postaje vaš ključ za otkrivanje brojnih prirodnih ljepota i atrakcija. Jedinstvena po svojoj biološkoj raznolikosti i rekreacijskom potencijalu pogodnom za sve dobne skupine i raznolike interese, glavna GWT2P rekreativna staza omogućit će vam doživljaje brojnih atrakcija, a tu su ne samo naša 2Parka, tu je i čarobna planina Lička Plješivica, tu su šarolike ruralne zajednice i na samoj stazi - baza Željava, budući turistički "hot-spot". 

Više zanimljivosti o ovoj izuzetnoj planini koju su u prošlosti s pažnjom istraživali brojni znanstvenici te našoj Bazi Željava možete naći pod Istražite Lokalno.

Pomozimo selima

Pomozimo selima da opstanu i rastu! Zdrave seoske zajednice važne su i korisne za sve nas, no danas smo to olako zaboravili pod naletom masovne proizvodnje/uvoza i potrošnje jeftine i prečesto nekvalitetne i nezdrave hrane.

Pre olako smo zaboravili koliko živa i vitalna ruralna područja snažno pridonose gospodarskom, društvenom i kulturnom zdravlju cjelokupnog društva, a sada su suočena s velikim izazovima, izolacijom, gubitkom stanovništva i polaganim izumiranjem.

Naša misija je posvećena revitalizaciji života i razvoju naših brojnih ruralnih zajednica kroz zajedničku viziju koja osnažuje i povezuje ljude kako bi svi zajedno učili nove vještine, ojačali veze, usredotočili se na nove mogućnosti i prilike te krenuli u kolektivnu akciju za ostvarenje suštinskih promjena i bolju budućnost unutar naše regije i šire.

Zajedno možemo proširiti mogućnosti za stvaranje novih radnih mjesta na selu i rast ruralnog poduzetništva, bilo kao ponuđači ili konzumenti domaćih proizvoda i usluga. Potrošačka - vaša - potražnja za autentičnim lokalnim proizvodima snažno potiče rast lokalne zajednice malih poljoprivrednika i dobavljača, a to pak dalje potiče zadržavanje i privlačenje kvalificiranih i stručnih ljudi, posebno mladih, u ruralna područja.

Ekološka poljoprivreda i agroturizam, agro-prerada, ruralna tekstilna industrija (predenje, tkanje), hortikultura i sl., pružaju velike mogućnosti za lokalno zapošljavanje, a time i za opstanak i revitalizaciju danas visoko ugroženih ruralnih zajednica. 

#PodržiteDomaće

Podržimo domaće i lokalno

Podržimo lokalno jer podrška i kupnja domaćih, lokalnih proizvoda ima prednosti koje nadilaze puku praktičnost. Kada kupujemo domaće od lokalnih malih poduzetnika i poljoprivrednika ili koristimo njihove usluge tijekom putovanja ili u zajednici gdje živimo:

 • dobivamo bolju razinu usluge
 • dobivamo zdravo lokalno voće i povrće na vrhuncu svježine
 • imamo pristup voću i povrću bez opasnih kemikalija, svježim jajima, mesu i mliječnim proizvodima od domaćih životinja koje slobodno pasu svježu zelenu travu
 • u sve više homogeniziranom svijetu pomažemo u očuvanju jedinstvenih proizvoda i obrta koji se ne mogu pronaći nigdje drugdje
 • pomažemo da zajednica živne i bude za život bolje mjesto koje povezuje susjede u novu mrežu društveno-ekonomskih odnosa
 • kada kupujemo od malih, lokalnih tvrtki i poljoprivrednika, znatno više od tog novca ostaje u toj lokalnoj zajednici
 • time izravno podupiremo razvoj zajednice, stvaranje novih radnih mjesta i potičemo zdrav lokalni gospodarski rast.

Dragi posjetitelji, mi kao pokretači i pioniri zelenog, održivog turizma, poslovanja i života u našoj regiji i šire trebamo vas kao naše važne partnere - i vi kao gosti i mi kao domaćini možemo učiniti puno /sve da zaštitimo okoliš i unaprijedimo živote lokalnih ljudi. Neizmjerno cijenimo vaše povratne informacije, ideje i želje, osobito ako imate prijedloge o tome kako poduzetnici mogu unaprijediti svoje turističke usluge i učiniti ih zelenijima.

Podijelite svoja razmišljanja - ljubazno iskazana potrošačka potražnja ili zahtjev za bolje zelene prakse (ili nedostatak istih) često je najbolja moguća motivacija za stare i nove poduzetnike kako bi poboljšali svoje usluge ili proizvode i kreirali nove.

Čvrsto vjerujemo da je moguće postići zeleni i održiv gospodarski rast u ruralnim područjima, podići kvalitetu života ljudi i osigurati dovoljno zdrave hrane za sadašnje i buduće generacije i naše drage goste bez da se uništava okoliš ili ugrožavaju prirodni resursi.

Prava promjena jest teška na početku, ali prekrasna na kraju! Čak i male promjene mogu postići izvanredne rezultate - poput malih promjena u navikama nas putnika i turista kroz iskaz poštovanja prama odredištu koje posjećujemo, uključujući njegove zajednice, kulturu i okoliš, jednako kao i male promjene u navikama nas kao domaćina i to kroz osjećaj ponosa i odgovornosti prema prirodnoj i kulturnoj baštini koju smo naslijedili i koje očuvane moramo prenijeti budućim generacijama. Zajedno možemo puno, ako ne i sve! Putujte! Istražujte! Uživajte! Poštujte!

Vjerujemo da smo probudili želju za otkrivanjem novih prostora, prekrasne prirode te raznolikih običaja i tradicija!
A sada isplanirajte svoj vlastiti personalizirani GWT2P itinerer i krenite u istraživanja!

Eko i Aktivno!

Dobrodošli u GWT2P destinaciju raznolikosti!

Istražite i upoznajte!

If you can see through the illusion, you are part of the solution.

Nadahni, osnaži, motiviraj...

Copyright © 2014-2023 GWT2P. Sva prava pridržana.
Nova svijest - Nova vizija