GWT2P

Dođi, pridruži nam se i istraži ovaj naš po mnogočemu zaseban kutak svijeta kojeg krase topli ljudi, dva nacionalna parka, šarolike lokalne zajednice i obilje sportskih i interkulturalnih sadržaja!

Pozivamo vas sve da upoznate i našu Zelenu Misiju i nastojanja zajednička za sva turistička odredišta i zaštićena područja prirode širom svijeta - da turističko putovanje pretvorimo u nadasve okolišno odgovoran i baštinski osjetljiv turistički doživljaj.

GWT2P za izniman osjetilni doživljaj!

Nova svijest - Nova vizija

Upoznajte našu priču o hrabrom iskoraku prema nužnoj promjeni starih paradigmi, istrošenih vrijednosti i ideologija koje su nanijele veliku štetu kvaliteti života ljudi i održivosti prirodnih resursa. Istovremeno, i uz vaše razumijevanje i podršku, želimo snažno prionuti izgradnji novog sustava vrijednosti i etika koji snažno doprinose prosperitetu i održivosti lokalnih zajednica, osnažuju osjećaje ponosa i odgovornosti prema prirodnoj i kulturnoj baštini te služe kao snažna podrška kulturi mira i suradnje. U našem slučaju odgovoran turizam ima kritično važnu ulogu u osnaživanju ovog procesa i postizanju navedenih ciljeva.

Nova Svijest - Nova Vizija

Put od konkurenata do partnera

Zahtjevan je to i težak put u vremenu u kojem je zajedništvo samo deklarativno, a suparništvo sveprisutno i poželjno.Treba puno vremena, truda i prije svega ljubavi prema čovjeku i prirodi da se uopće osvijesti potreba za promjenama, a kamoli tek da se razvije sama sposobnost da predvodimo i mobiliziramo za transformativne promjene koje donose stvarna i opipljiva poboljšanja i napredak u životima ljudi.

A promjene kreću od nas osobno. Nema drugog načina. Pokretači pozitivnih promjena postajemo tek kad učinimo radikalnu promjenu svojih starih obrazaca razmišljanja i ponašanja. To je bez svake sumnje dugotrajan i nimalo lagan proces, no ove se zahtjevne promjene u nekom trenutku moraju pokrenuti i na njima se mora strpljivo i odlučno raditi.

Temeljni su partneri, dva prekogranična nacionalna parka i dvije lokalne zajednice, u datom trenutku prepoznali važnost međusobnog udruživanja, aktivnog uključivanja svih građana i zajedničkog djelovanja s ciljem da svi snažno doprinesemo očuvanju prirodne i kulturne baštine, revitalizaciji brojnih ruralnih zajednica te održivom i društveno odgovornom razvoju cijelog regionalnog područja.

Prepoznali smo i veliku važnost jedinstvenog primjera gospodarske i političke suradnje i snažne poruke mira i zajedništva koje dva zaštićena područja prirode i lokalne zajednice iz naglašeno multinacionalne i multikonfesionalne regije mogu predstaviti i odaslati regionalnoj i globalnoj zajednici u vremenu kad je priroda te poruke sve potrebnija.

NP Plitvička jezera, HR - NP Una, BA
Općina Plitvička jezera, HR - Grad Bihać, BA

Sve temeljite promjene nužno trebaju i snažnu podršku; mi smo dobili značajne na samom početku rada, a onda i krajem prve faze realizacije razvojnog projekta s dva kraja političkog spektra što je bolna potreba u svim duboko polariziranim društvima tijekom ovakvih procesa. 

GWT2P je ponosno primio službenu podršku dvoje predsjednika Republike Hrvatske i Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske.

Izvadci iz pisama podrške

Predsjednik RH (2010. - 2015.) Ivo Josipović, 10. 7. 2013.:
"Iznimno cijenim, pozdravljam i nadasve podržavam inicijativu s ciljem promicanja zajedničke suradnje u interesu napretka i održivog razvoja lokaliteta obilježenih ljepotama i bogatstvima prirode te kulturnim i prirodnim raznolikostima. ... Uvjeren kako će ovaj projekt, uz poticanje razvoja turizma, ujedno pridonijeti i jačanju prekogranične suradnje, snažnijem povezivanju i boljoj kvaliteti suživota različitih naroda, kultura i tradicija na geografski zaštićenim područjima, srdačno Vas pozdravljam i želim puno uspjeha u realizaciji projekta."

Predsjednica RH (2015. - 2020.) Kolinda Grabar Kitarović, 28. 12. 2015.:
"Držim da je neosporna važnost ovoga projekta jer potiče revitalizaciju života i održiv razvoj velikog ruralnog područja oko NP Plitvička jezera u Republici Hrvatskoj te NP Una u Bosni i Hercegovini. Stoga sam uvjerena kako će isti pridonijeti poboljšanju uvjeta života i rada te potaknuti razvoj poduzetništva, a samim time i nova zapošljavanja. ... Želeći Vama, Vašim suradnicima i partnerima puno uspjeha u daljnjoj provedbi projekta, primite srdačne pozdrave i izraze poštovanja." 

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH, ministar Slaven Dobrović, 20. 5. 2016.:
"Takva ulaganja ne samo da omogućavaju rast broja posjetitelja bez ugrožavanja temeljnih fenomena pojedinog parka, već i potiču gospodarski razvoj ruralnih područja i zadržavanje stanovništva. Aktivnosti planirane u sklopu projekta "GreenWay Tour 2Parks" nadovezuju se na navedene napore Ministarstva i nesumljivo će dati snažan doprinos razvoju raznolike i ekološki osviještene turističke ponude, što će rezultirati dužim zadržavanjem posjetitelja i boljim upoznavanjem ove jedinstvene regije koju povezuje zajednički temeljni fenomen - voda."

Nakon 10-tak mjeseci pripremnih aktivnosti, radnih sastanaka s partnerima i prezentacija (lipanj, 2013. - travanj, 2014.) usuglašen je nacrt te se pristupilo potpisivanju prekograničnog Sporazuma o partnerstvu i suradnji kojeg su potpisale još tri lokalne zajednice iz Republike Hrvatske: Općina Rakovica, Općina Donji Lapac i Općina Udbina.

2Parka - 1Destinacija

Prekogranični sporazum o partnerstvu i suradnji
4. travnja 2014.
Dan prekretnica kada je ideja kooperacije, radnog morala i etike javnih službenika nadvladala nagon za kompeticijom i stjecanjem osobne koristi ili moći - 4. 4. 2014. potpisan je Sporazum o partnerstvu i suradnji na razvojnom projektu GreenWay Tour 2Parks.

≈ Odgovorno ≈ Održivo ≈ Transparentno ≈ Etično ≈ Partnerski ≈ Kooperativno ≈ Kreativno ≈ Ustrajno ≈ 

2Parka - 1Vizija

Naša misija 

 1. Odgovorno i snažno pridonositi revitalizaciji brojnih depopuliranih ruralnih područja te održivom, društveno odgovornom i prosperitetnom razvoju naših lokalnih zajednica i regije u cijelini.
 2. Educirati i pomoći podići svijest o važnosti sudjelovanja građana u lokalnim odlukama koje utječu na javnu dobrobit te očuvanje prirodne i kulturne baštine.
 3. Promicati ekološku održivost i podići lokalni životni standard kreiranjem smislenog odnosa između parkova i lokalnih zajednica, zajednički promicati lokalne poduzetnike, njihove proizvode i proizvodno-orijentirane djelatnosti te razne usluge koje su podjednako korisne i zdrave za lokalno stanovništvo i naše goste.

Naša vizija

Rastemo i jačamo mijenjajući svoju svijest - stvaramo održivo odredište koje osnažuje i povezuje ljude, koje zajedno uči, kreira nove prilike i utire put za ostvarenje suštinskih promjena i izgradnju prosperitetne budućnosti u trajnom miru i zdravom okolišu.

GWT2P Inicijative

 • Podzemna baza Željava - nekoć jedna od najvećih podzemnih vojnih zračnih baza u Europi, u 21. stoljeću ima priliku pružiti značajan doprinos ostvarivanju ciljeva održivog i društveno odgovornog razvoja naše regije. Saznajte više o bazi, našim vizionarskim planovima i aktivnostima u kojima već sada možete uživati u neposrednoj blizini pod Istražite lokalno.
 • Stara hodočasnička ruta Plitvice - Krasno - naša je inicijativa da ovu drevnu i gotovo zaboravljenu tradiciju polagano vratimo u život. Stari način putovanja na sveto mjesto je danas gotovo zaboravljen, ali jedino hodanje nudi onu vrstu duhovnog putovanja koje često mijenja život - i ne samo vjernicima. Saznajte više zanimljivih povijesnih činjenica i korisnih informacija pod Istražite Lokalno.
 • Hodaj i bicikliraj sa susjedima - budući godišnji sportsko - rekreativni i zabavni događaj za domaće i strane goste ima za cilj promovirati ekološki osviještenu turističku ponudu uz zelene staze, prednosti konzumiranja domaćih eko proizvoda te potaknuti razvoj ukupne svijesti o važnosti zdravog načina života u čistom i očuvanom okolišu.

Naše raznolikosti

Po mnogo čemu jedinstveno i nevjerojatno slikovito, GWT2P regionalno odredište obdareno je izobiljem prirodnih i kulturnih raznolikosti. Ova povijesna regija nekoć je bila važno gospodarsko područje i službena granica između dva carstva i dvije kulture.

Povijest nas nije mazila, no sada uz buđenje nove svijesti i spremnost da svoje različitosti prepoznamo kao bogatstvo naših raznolikosti znati ćemo čuvati i predstaviti svoje prave vrijednosti: divne ljude, prekrasnu prirodu i gotovo ideal skladnog suživota različitih vjera, naroda i tradicija koji je periodično bio doveden u pitanje isključivo pod utjecajem stranih sila i interesa.

Danas vas pozivamo da uz ljepote prirode naša 2Parka upoznate i njihovu širu okolicu rekreacijom kroz prekrasnu prirodu koju još uvijek krasi izrazita bioraznolikost i očuvanost prirodnih resursa.

Naše regionalno odredište nudi brojne i raznolike doživljaje za posjetitelje svih dobnih skupina, a najposebniji su svakako oni vezani uz prirodne ljepote, i to podjednako u i okolo 2Parka gdje možete uživati u brojnim prirodnim ljepotama kao što su: rijeke, jezera, slapovi, kanjoni Une i Korane, špilje, prekarsne šume, proplanci i zaravni s prekrasnim vidicima i ostale ljepote. 

Hodanje - eko i aktivno istraživanje!

Iako bremenita povijest nije dozvolila kvalitetno očuvanje kulturne baštine, posebice lokalne arhitekture, i ono što je ostalo u vidu sakralnih objekata, ostataka utvrda, kula i gradina približit će vam dugu i bogatu povijest ovog područja koju vrijedi upoznati. Inspirirajte se našim Doživljajima, Događanjima i Aktivnostima, proučite Istražite Lokalno i započnite planirati i dogovarati svoje nove doživljaje na temelju vaših preferencija, budžeta i stila!

Zelena pozivnica

GWT2P odredište idealno je za ljubitelje eko, aktivnog i ruralnog odmora s konfiguracijom terena i nizom sportskih aktivnosti primjerenim za sve razine tjelesne spremnosti i sve dobne skupine.

Pozivamo vas da nas istražite na okolišno brižan način - odaberite hodanje, joggiranje, bicikliranje, jahanje ili lokalni autobus za pristup parkovima i istraživanje lokalnih zajednica!

Upoznajte divne ljude i detaljno istražite ovu multikulturnu regiju raskošne prirodne baštine. Zelene rekreativne staze omogućit će vam doživljaj ljepote regije s obje strane granice:

 • uživajte u samostalnom kreiranju ruta uz pomoć ovog web servisa, korisnih savjeta i opisa raznih turističkih atrakcija koje možete posjetiti na putu kretanja. Odaberite svoj tempo, uživajte u slobodi i ljepotama dva nacionalna parka i jednako atraktivnim lokalnim zajednicama
 • ili se oslonite na veliki broj profesionalnih i iskusnih vodiča i sportskih centara koji će vam pružiti nezaboravne vođene ture s visokim standardima sigurnosti u planinarenju, biciklizmu, raftingu, jahanju, kajaku i još mnogim drugim aktivnostima.

Jedino što je potrebno i preporučljivo napraviti prije dolaska u prostore zaštićene prirode i njihovu okolicu je to da sve unaprijed isplanirate.

Nacionalni parkovi i ostala područja zaštićene prirode zadnje su linije obrane sve ugroženije globalne bioraznolikosti i mnogi parkovi uvode sve snažnije zaštitne mjere koje uključuju i limitiranje broja posjetitelja, stoga sve isplanirajte i utvrdite prije nego što krenete na put.

Veslanje - eko i aktivno!

Zelena misija

Sve smo svjesniji činjenice da masovni turizam i njegov nekontrolirani razvoj predstavljaju vrlo ozbiljnu prijetnju zajednicama domaćina, uključujući njihovo gospodarstvo, zdravlje okoliša te opstanak raznolikih kulturnih identiteta.

Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) naglašava da turistički rast nije bez svojih posljedica na zemlje domaćina:

 • okoliš: nekontrolirana izgradnja novih hotela, apartmana, bazena i drugih objekata tik uz obale jezera, rijeka, mora te na krhkim planinskim i šumskim područjima, često nepovratno uništava ove važne ekosustave
 • ekonomija: prosječno oko 40% - 50% bruto prihoda od turizma u zemljama u razvoju završava u džepu stranih korporacija - zrakoplovnih, hotelskih, uvoznika hrane i pića i dr. - a ne u blagajni domaćih poduzeća (UNCTAD dokument, str. 9)
 • sociokultura: ozbiljna promjena ili gubitak lokalnog identiteta i vrijednosti.

Nekontrolirani masovni turizam ima osobito razorne posljedice u zemljama u kojima turistička industrija predstavlja glavni, ako ne i jedini izvor prihoda i zapošljavanja. Sve ekonomije tako snažno orijentirane na uslužne djelatnosti i tako visoko ovisne o udjelu turizma u BDP-u su same po sebi teško održive, a sveprisutna kombinacija siromaštva i limitiranih izvora prihoda i zapošljavanja u tim zemljama samo dodatno pogoduje bujanju korupcije i raznih oblika gospodarskog i financijskog kriminala koji daljnje devastiraju ionako (pre)slaba nacionalna gospodarstva.

Promjene započinju s osvještavanjem problema - i nastavljaju s promjenama u načinu razmišljanja i svijesti koji otvaraju put prema kreiranju nove ekonomske paradigme u kojoj priroda nije roba već zajedničko dobro o kojem se savjesno brinemo i u kojoj  se ljudski rad visoko cijeni i adekvatno vrednuje. S tom razinom svijesti kreiramo društvo koje je pravedno, odgovorno i etično u životu i u poslovanju, a to u našem slučaju ukljućuje i nov pristup razvoju turizma i kvaliteti interakcija s našim gostima koje smo utkali i u našu Zelenu Misiju u kojoj su nam naši gosti najvažniji saveznici!

Mreža zelenih staza

Mreža zelenih staza sastoji se od GWT2P aorte, glavne rekreativne staze koja spaja naša 2Parka i arterija koje vas od glavne staze vode dublje u naše lokalne zajednice. Upotreba riječi ljudske anatomije ovdje nije slučajna jer naša je vizija da ove staze s vremenom postanu žile kucavice za istraživače, aktivne turiste, avanturiste, sportaše, rekreativce i sve ostale zaljubljenike i štovatelje prirode.  

Na GWT2P regionalnom području postoji gusta mreža javnih zemljanih staza koje su sada nažalost većinom zarasle zbog postupne depopulacije ruralnih područja i izostanka poljoprivrednih i stočarskih djelatnosti stanovništva. Plan revitalizacije krenuo je polako, s nakanom da se kontinuirano osiguravaju nove-stare staze koje izbjegavaju glavne prometnice.

Trenutna opremljenost

Opremljenost zelene mreže je za sada jednostavna. Staze se inače označavaju internacionalnim planinarskim markacijama u crvenoj i bijeloj boji, a u skladu s našim planiranim razvojem mreža zelenih staza će se u budućnosti širiti, sve sadržajnije opremati te obuhvaćati što veći broj ruralnih zajednica te ruralnih obrtnika i poduzetnika. U destinaciji ćete inače pronaći veliki broj uređenih i označenih staza koje održavaju planinarska i biciklistička društva s obje strane granice.

Korisne savjete i pravila te brojeve telefona potražite pod Važni Savjeti!

Dijelovi zelene mreže koji nisu markirani su označeni i na karti koju možete skinuti na svoje uređaje i u pravilu te dionice možete lako zaobići. Cijelo vrijeme staze idu od naselja do naselja, pregledne su i većinom široke, a savjet i pomoć rado će vam pružiti susretljivi građani.

Unsko - koranska zaravan

Povijest glavne GWT2P rekreativne staze

Znatan dio glavne GWT2P rekreativne staze u prošlosti je bio dio važne 114,9 km duge Kordunske ceste čija je izgradnja započela 1874. godine. Cesta je bila prekrivena makadamom i prelazila preko nekoliko lučnih kamenih mostova, a prostirala se na potezu od sela Drežnik do sela Srb i Popine u Hrvatskoj. No pojedine etape ove ceste su još starije. Počeci izgradnje tada važne dionice na potezu od Ličkog Petrovog Sela do Zavalja (dio naše glavne zelene staze) započeli su još 1834. Dionica je bila jako važna za cijelo područje, posebno Pounje i grad Bihać jer ih je povezivala s primorskim gradom Senjom i Likom u Hrvatskoj. Već od tada kreće vrlo dinamičan promet i trgovina po Unsko-koranskoj zaravni.

Naš dio stare, danas većinom zemljane ceste prostire se preko predivne Unsko - koranske zaravni, a zajedno s ostalim dijelovima Kordunske ceste ima i vrlo zanimljivu poštansku povijest, naime u prošlosti je bila korištena i za prijevoz pošte zaprežnim kočijama na ruti između Splita i Beča kojeg je vodila obitelj Ritz sa Zavalja.

Unsko-koranska zaravan nalazi se na pola puta između naša 2Parka i među najimpresivnijim je vapnenačkim platoima u Dinaridima, a u 18. i 19. stoljeću je bila granično područje između dva carstva, Austro-Ugarskog i Osmanskog! Tu se naime nalazilo i važno pogranično područje te sjedište medicinske kontrole za ljude i robu između dva carstva - Raštel, smješten na oko 430 m n/m na Unsko-koranskoj zaravni, tik iznad grada Bihaća i podno velebne planine Ličke Plješivice.

A u današnje vrijeme, naše multi-sport rekreacijsko područje 2Parka postaje vaš ključ za otkrivanje brojnih prirodnih ljepota i atrakcija. Jedinstvena po svojoj biološkoj raznolikosti i rekreacijskom potencijalu pogodnom za sve dobne skupine i raznolike interese, glavna GWT2P rekreativna staza omogućit će vam doživljaje brojnih atrakcija, a tu su ne samo naša 2Parka, tu je i čarobna planina Lička Plješivica, tu su šarolike ruralne zajednice i na samoj stazi - baza Željava, naš budući turistički "hot-spot". 

Više zanimljivosti o ovoj izuzetnoj planini koju su u prošlosti s pažnjom istraživali brojni znanstvenici te našoj Bazi Željava možete naći pod Istražite Lokalno.

Pomozimo selima

Pomozimo selima da opstanu i rastu! Zdrave seoske zajednice važne su i korisne za sve nas, no danas smo to olako zaboravili pod naletom masovne proizvodnje/uvoza i potrošnje jeftine i prečesto nekvalitetne i nezdrave hrane.

Pre olako smo zaboravili koliko živa i vitalna ruralna područja snažno pridonose gospodarskom, društvenom i kulturnom zdravlju cjelokupnog društva, a sada su suočena s velikim izazovima, izolacijom, gubitkom stanovništva i polaganim izumiranjem.

Zato se posvećujemo revitalizaciji života i razvoju naših brojnih ruralnih zajednica kroz zajedničku viziju koja osnažuje i povezuje ljude kako bi svi zajedno učili nove vještine, ojačali veze, usredotočili se na nove mogućnosti i prilike te krenuli u kolektivnu akciju za ostvarenje suštinskih promjena i bolju budućnost unutar naše regije i šire.

Zajedno možemo proširiti mogućnosti za rast ruralnog poduzetništva, bilo kao ponuđači ili konzumenti domaćih proizvoda i usluga. Potražnja gostiju za autentičnim lokalnim proizvodima i uslugama snažno potiče rast obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i dobavljača, a to sve pomaže da mladi ljudi vide prespektivu i ostanu, a novi stanovnici dođu u ruralna područja.

#PodržiteDomaće

Podržimo domaće i lokalno

Podržimo lokalno jer podrška i kupnja domaćih, lokalnih proizvoda ima prednosti koje nadilaze puku praktičnost. Kada kupujemo domaće od lokalnih malih poduzetnika i poljoprivrednika ili koristimo njihove usluge tijekom putovanja ili u zajednici gdje živimo:

 • dobivamo bolju razinu usluge
 • dobivamo zdravo lokalno voće i povrće na vrhuncu svježine
 • imamo pristup voću i povrću bez opasnih kemikalija, svježim jajima, mesu i mliječnim proizvodima od domaćih životinja koje slobodno pasu svježu zelenu travu
 • u sve više homogeniziranom svijetu pomažemo u očuvanju jedinstvenih proizvoda i obrta koji se ne mogu pronaći nigdje drugdje
 • pomažemo da zajednica živne i bude za život bolje mjesto koje povezuje susjede u novu mrežu društveno-ekonomskih odnosa
 • kada kupujemo od malih, lokalnih tvrtki i poljoprivrednika, znatno više od tog novca ostaje u toj lokalnoj zajednici
 • time izravno podupiremo razvoj zajednice, stvaranje novih radnih mjesta i potičemo zdrav lokalni gospodarski rast.

Prava promjena jest teška na početku, ali prekrasna na kraju! Čak i male promjene mogu postići izvanredne rezultate - poput malih promjena u navikama nas putnika i turista kroz iskaz poštovanja prama odredištu koje posjećujemo, uključujući njegove zajednice, kulturu i okoliš, jednako kao i male promjene u navikama nas kao domaćina i to kroz osjećaj ponosa i odgovornosti prema prirodnoj i kulturnoj baštini koju smo naslijedili i koje očuvane moramo prenijeti budućim generacijama.

Zajedno možemo puno, ako ne i sve!

Dobrodošli u GWT2P destinaciju velike raznolikosti!

Istražite i upoznajte!

If you can see through the illusion, you are part of the solution.

Nadahni, osnaži, motiviraj...

Copyright © 2014-2023 GWT2P. Sva prava pridržana.
Nova svijest - Nova vizija