Termalno lječilište Gata

Termomineralna voda izvora Gata po svojoj je kvaliteti svrstana među najcjenjenije izvore ljekovite vode u Bosni i Hercegovini, a krasi ju duga i bogata tradicija korištenja.

Izvor Gata

U ljekovitost termomineralne vode izvora Gata davnih su se dana uvjerili stanovnici ovih područja, a njezinu veliku kvalitetu i izrazitu ljekovitost potvrdila su i suvremena znanstvena istraživanja. Noviji podaci dobiveni od istraživača prof.dr.med.sci Ratomira Tišme potvrđuju visoku kvalitetu i ljekovitu snagu termomineralne vode koja je:

- bogata elektrolitima, solima koje se otapanjem u tekućini pretvaraju u ione, i to pozitivne katione od kojih su u Gati bogato prisutni kalcij, natrij i magnezij te u nešto manjoj mjeri kalij, a od negativnih aniona značajno su prisutni sulfati, hidrogenkarbonati te klor.

Elektroliti, te električki nabijene čestice su esencijalne za sve biološke sustave i održavanje svih viših oblika života. Njihova funkcija je provođenje i pravilna izmjena električnih signala izvan i unutar stanica.

- Gata obiluje oligoelementima ili mikroelementima koji su zastupljeni u širokom spektru što je rijetka pojava kod termomineralnih voda, tako se naprimjer kod Gate ističe prisutnost litijuma, arsena, bakra i kobalta iz skupine važnih esencijalnih metala. Od ostalih mikroelemenata ističe se i prisutnost esencijalnih minerala (mikrominerala) i to cinka, stroncija, barija, mangana, molibdena, cezija i selena.

Mineralne tvari i oligoelementi su od presudne važnosti za normalno i zdravo funkcioniranje organizma. Brojne se složene kemijske reakcije u organizmu ne mogu odigrati bez istovremenog sudjelovanja minerala i oligoelemenata.

- termomineralna voda Gate je blago radioaktivna. Uran, radij i radon su prisutni u nižim vrijednostima, a sva tri pripadaju skupini od približno 60 prirodnih radionuklida koji se nalaze u okolišu, u tlu, zraku i vodi.

Ove male ali važne vrijednosti radona te radija i urana pokazale su se kao vrlo važne i uspješne u liječenju upalnih reumatskih bolesti te posttraumatskih stanja (stanja nakon konzervativno ili operativno tretiranih prijeloma, nakon uganuća ili iščašenja).

- temperatura termomineralne vode Gate je 36°C - 39°C i Ph neutralna (7,1).

Povijest korištenja ove ljekovite vode je vrlo duga, a prvi pisani tragovi o lječilištu Gata datiraju iz 13. stoljeća!

Rimske kupke

Dolaskom Rimljana na ova područja izvor je ozidan i stavljen u funkciju kao kupka što je bio uobičajen slučaj u svim rimskim kolonijama. Kupke su imale posebno mjesto u rimskoj kulturi i društvenom životu od kojih nisu odustajali niti tijekom svojih osvajanja i koloniziranja.

Izgradnjom kupki iskorištavala se ljekovitost vode s kojom su Rimljani najčešće otklanjali tegobe vezane uz reumu i artritis kao i one vezane uz posljedice prekomjernog uživanja u jelu i piću, a s njom se formirao i novi rekreativni i društveni centar u rimskoj zajednici.

Primjer ozidane rimske kupkeRimska kupka

Turski hamami

Nakon Rimljana, još je jedan osvajački narod znao prepoznati vrijednosti termomineralne vode Gata. Za vrijeme Osmanskog carstva hamami su izgrađeni u gotovo svakom osmanskom gradu, a upravo tijekom njihove vladavine intenzivno je korištena i ljekovita voda Gate.

Turska kupelj, hamam, uglavnom se razvila na temeljima rimskih kupki koje su prilagođene potrebama ritualnog pročišćenje po islamu, kombinirajući elemente rimske kupke s azijsko - turskim tradicijama parnih kupki, ritualnog pročišćenja i poštovanja vode.

Hamam je bio i kupka i društveni centar - i to ne samo za muškarce. Žene i muškarci koristili su hamam u različitim vremenima ili je kompleks hamama imao odvojene odaje za žene i muškarce. U različitim prigodama ovo su bila mjesta plesa i hrane, osobito u ženskim odajama, kao i mjesta za razne svečanosti, opuštanja i uređenja prije vjenčanja, velikih blagdana, proslave rođenja ili tretmani ljepote.

U turskom hamamu zrak je često sparan, a proces kupanja započinje opuštanjem u grijanoj sobi nakon čega se kupači mogu preseliti u još topliju sobu prije nego se operu u hladnoj tekućoj vodi i konačno opuste u rashlađenoj sobi.

Muslimanski običaji stavili su visoki prioritet na čistoću u kupeljima, pa je to i glavni razlog zbog kojeg su više cijenili tekuću vodu (danas tuševe) od kupki za uranjanje.

Ova nevjerojatna hidroterapija ima čudesan učinak na fizičko i mentalno stanje kupača-saunaša.

Primjer starog hamamaStari hamam

Prvi objekti u Gati

Mali ozidani termalni bazen i jedan zatvoreni bazen bili su prvi objekti na području Gate. Tek 1990. godine izgrađena je moderna građevina koja do danas služi kao javnozdravstvena ustanova. Gata je pak danas široko priznata zbog svoje izvrsnosti u balneo-fizikalnim i rehabilitacijskim tretmanima kao jedina na ovom području s potrebnom tehnologijom i stručnim kadrom.

Kombinacija ljekovitosti vode i kvalitete stručnih terapija do sada se pokazala visoko uspješnom u liječenju:

 • reumatizma 
 • neuroloških i neuromuskularnih bolesti
 • bolesti i ozljeda ekstremiteta
 • kožnih bolesti
 • bolesti probavnog sustava
 • ginekoloških bolesti. 

Izvor i javno lječilište nalaze se u sjevernoj Bosni, 18 km sjeverozapadno od grada Bihaća. Iako je još uvijek primarno javna zdravstvena ustanova posvećena liječenju domaćih pacijenata, Gata prihvaća i rezervacije za pacijente koji dolaze u vlastitom aranžmanu i posjeduju orignalnu preporuku interniste.

U budućnosti, nadamo se što skorijoj, Lječilište Gata planira osim zdravstvenih pružati i usluge iz medicinskog te wellness i spa programa.

Za sve potrebne informacije iskoristite niže kontakte:
ZU Lječilište Gata
Ilidžanska bb Gata, Bihac, BiH 
E-pošta: ljecilistegata@hotmail.com
Rezervacije: +387(0)37 328-156 (od 7:00 do 19:00 svakim radnim danom, vikendom od 7:00 do 14:00)

Budući turističko-rehabilitacijski centar Gata

Grad Bihać spreman je dati podršku odgovornim investitorima u definiranju kompleksnih turističkih proizvoda koji se oslanjaju na ekološko i održivo korištenje prirodnih resursa, u ovom slučaju Termi Gata kao budućeg turističko-rehabilitacijskog centra.

U planu su:

 • izgradnja turističkih sadržaja i kapaciteta u funkciji razvoja banjskog turizma
 • izgradnja hotelskih kapaciteta, bazena i ostalih osnovnih i pratećih banjskih i sportsko - rekreativnih sadržaja.

Mogući oblici suradnje:

 • zajednička ulaganja, koncesije, javno - privatno partnerstvo.

Ulaganja lokalnih partnera:

 • otkup zemljišta, istraživanja bušotina termalnih voda, infrastruktura.

Ulaganja stranih partnera:

 • izgradnja hotelskih kapaciteta, bazena i ostalih osnovnih i pratećih banjskih i sportsko - rekreativnih sadržaja.

Bihać „Info servis za poduzetništvo i investitore“ kontakti:
web: www.bihac.org
web: Bihać Promo
e-mail: bihac@bihac.org
tel: +387(0)37 22 42 22
fax:+387(0)37 22 22 20

Ovaj povijesni lječilišni izvor danas je dio velike GWT2P turističke destinacije koju predvode dva nacionalna parka, od kojih su Plitvička jezera globalno poznato područje svjetske baštine s više od 1,3 milijuna posjetitelja godišnje - a sada nastavljamo dalje zajedno rasti i napredovati, Plitvička jezera i Una, 2Parka!

Budućnost koju Gata zaslužuje!Budućnost Gate!
Istražite Lokalno predstavlja vam samo dio naše prirodne i kulturne baštine, za puniji pregled materijalne i nematerijalne baštine pogledajte našu interaktivnu kartu pod Doživljaji i Mjesečni kalendar doživljaja s mnoštvom prijedloga za vaš itinerer.
Širimo Pozitivne Vibracije

Povezani sadržaji i doživljaji

Nadahni, osnaži, motiviraj...

Copyright © 2014-2022 GWT2P. Sva prava pridržana.
Nova svijest - Nova vizija