Hodočasnička ruta Plitvice - Krasno

Otkrijte drevnu tradiciju i način putovanja do svetog mjesta - pješice do Svetišta Gospe od Krasna!

Svetište u naručju mitske planine

Bez obzira na vaše vjersko opredjeljenje pozivamo vas da otkrijete Krasno na stari način - na hodočašće ako ste vjernik ili na rekreativni hod ako vjerujete u prirodu, do sela Krasno i Svetišta smještenog na uzvisini iznad njega.

Početak vjerske tradicije i hodočašća u Krasno seže u daleku prošlost!

Svetište Majke Božje od Krasna, nekada najjače marijansko proštenište u Hrvatskoj, smješteno je na mitskoj planini Velebit.
Vjerni hodočasnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine dolazili su u Krasno različitim rutama, a jedna od njih bila je iz smjera Plitvičkih jezera i planine Plješivice. Iako tradicija hodočašća na Krasno nije prestala, njegova je popularnost slabila u posljednjih nekoliko stoljeća. 

Inicijativa GreenWay Tour 2Parks razvojnog projekta je da ovu staru i gotovo zaboravljenu višestoljetnu tradiciju hodočašća od Plitvica do Krasnog vrati natrag u život. Revitalizacija hodočasničke rute Plitvice - Krasno je u početnoj fazi, ali to vas ne bi trebalo zaustaviti da se odvažite na hod prema Krasnom.

Hodočašće se i dalje tradicionalno održava 15. kolovoza na svetkovinu uznesenja Blažene Djevice Marije. 
U prošlosti je na tisuće hodočasnika na put u svetište kretalo pješice, a zavjetna hodočašća vjernici su često činili bosonogi. Pored zavjeta i pokore vjernici su na hodočašće kretali i za zdravlje najmilijih, mir i plodan urod.

Planina Velebit

Pored vjernika, danas želimo na hod do Svetišta i Velebita pozvati i hodače i planinare koji idu na ovakve rute iz drugih razloga i koji ovo iskustvo doživljavaju kao duhovnu pustolovinu daleko od vreve modernog života.

Povijesne zanimljivosti

Pisani dokumenti i zapisi o počecima hodočašća na Krasno su dosta rijetki, najvećim dijelom stoga što je usmena predaja bila najčešći način prenošenja informacija. No postojeći podaci potvrđuju da je Krasno u vrijeme pisanja tih podatak već bilo poznato hodočasničko mjesto i potvrđuju da se ovdje radi o vrlo staroj tradiciji.

Prvi čvrsti pisani trag datira iz 1844. i nalazi se u pismu tadašnjega krasnarskog župnika Kriškovića koji u tom pismu potvrđuje postojanje hodočašća, naime zahvaljuje tadašnjem biskupu Ožegoviću što mu je poslao zlatni lančić koji su mu dali vjernici iz Karlobaga za Krasnarsku Gospu kojoj su se zavjetovali.

Iz puno ranijeg zapisa naslućuje se da je hodočašćenje postojalo već puno ranije. U Protokolu korespondencije Biskupske kancelarije u Senju 1795. je zabilježeno: »Indulgentia pro Krasno« (Oprost za Krasno). Pretpostavka je da se radi o oprostima koji su dani upravo crkvi Majke Božje Krasnarske.

Ako tome dodamo podatke iz crkvice Svetišta (čisto urezana godina 1641.), za pretpostaviti je da priča o hodočašću u Krasno započinje puno ranije od 1844. godine.

Izvor: Mile Bogović: Krasnarska župa i svetište Gospe od Krasna, Senj zb 18 (1991), 197-203

Legenda 

I ova priča započinje s legendom koja kaže da se početak hodočašća veže uz događaj u kojem je skupina lokalnih pastira na mjestu današnje crkve prepoznala obris Gospinog lika u planinskom cvijetu. Sa strahopoštovnjem su ga te iste noći odnijeli u selo u Krasnarsko polje gdje je bila kapelica. No cvijet s obrisom Gospinog lika se u više navrata pojavljivao na prijašnjem mjestu u šumi. To je ponukalo narod da upravo na tom mjestu sagradi kapelicu i nastavi vjerno pohoditi mjesto ukazanja. 

Priča o čudotvornom događaju ubrzo se proširila na sve strane i putem Krasnog je krenula sve veća masa ljudi. Naravno, kao izraz štovanja taj put se odrađivao pješice, trajao je par dana i nerijetko bosih nogu. 

S vremenom su hod zamijenili automobili i autobusi - no to je potpuno drugi doživljaj od onog koji su imali hodočasnici u prošlosti.

Naime, onog trena kad u tišini napravite svoj prvi korak, započinjete s procesom otpuštanja i usporavanja.

Taj osjećaj daje samo hod! Pozivamo vas stoga da se ohrabrite na ovaj korak, jer jedno je sigurno - to iskustvo mijenja život, a ovdje ćemo vas informirati o korisnim savjetima i zanimljivostima na putu te pokušati ohrabriti da odhodate u zagrljaj Velebitu!

Pogled s terase hotela uz Svetište

Korisni podaci

Lokacija Svetišta

Svetište i crkva Gospe od Krasna nalaze se na prekrasnom proplanku ponad slikovitog sela Krasno u Ličko-senjskoj županiji u Republici Hrvatskoj, na preko 700 metara nadmorske visine i u srcu Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.
Bez svake sumnje jedno od najljepše pozicioniranih marijanskih svetišta.

Koliko je duga ruta?

Duljina rute Plitvice - Krasno je oko 70 km.

Kakva je ruta?

Hodočašće je zasad moguće uz državnu cestu od Korenice prema gradu Otočac i dalje uz županijsku cestu prema selu Krasno. Inače, na ovom širem području postoji gusta mreža javnih pješačkih staza koje su danas zarasle i neophodne zbog slabe naseljenosti kao posljedice depopulacije ovih prostora i izostanka poljoprivrednih i stočarskih djelatnosti. Plan revitalizacije u budućnosti uključuje i osiguravanje dijela starih staza koje, što je više moguće, izbjegavaju glavne prometnice.

Kada je najbolje krenuti na hodočašće?

Preporučujemo period od svibnja do listopada, no uzevši u obzir da su vremenske prilike sve čudljivije i ožujak i travanj mogu biti jako dobri za hod. Svakako uvijek provjerite prognozu i kontaktirajte domaćine prije polaska. Vrhunac sezone za hodočašće u Krasno je u kolovozu.

Od kuda krenuti?

U stara vremena hodočasnici su kretali od svoje kuće. Danas, oni koji su u blizini 2Parka trebaju pratiti državnu cestu od Korenice prema gradu Otočcu koja na početku prolazi i kroz rubni dio Nacionalnog parka Plitvička jezera te od Otočca županijskom cestom do obližnjeg Krasnog.

Kakva je ponuda uz rutu?

Postojeći smještajni i ugostiteljski objekti uz rutu su najčešće privatno-obiteljskog karaktera i posljednih godina ponuda je primjetno bogatija. Ako uzmemo u obzir da je ovo vrlo pasivan kraj s brojnim teretima, da su, nadajmo se, iza nas teške pandemijske godine i ovaj mali pomak u ponudi znači jako, jako puno - zahvaljujući i vama dragi hodočasnici i hodači!  

Korisni savjeti

  • Ponesite dodatnu odjeću, uključujući i vodootpornu opremu.
  • Krasno je u planinskom pojasu i razlika u temperaturi može biti znatna, pogotovo van sezone.
  • Obujte odgovarajuću obuću, idealno hodačko/planinarsku, kvalitetno osigurajte gležanj.
  • Ako se odlučite na bosonogo hodočašće preporučujemo Križni put koji počinje u podnožju brda gdje se nalazi svetište.
  • Svatko bi trebao imati odgovarajuću količinu hrane i vode za opskrbu kako biste bili samodostatani u svakom trenutku.
  • Čokolada, banane, orašasti plodovi i grožđice su dobri izvori energije.
  • Svatko bi trebao imati sredstva za kontaktiranje pomoći. Potpuno napunjenu bateriju mobilnog telefona, kao i dodatni telefon ili dva ukoliko se krećete u grupi.

Smještaj

U blizini svetišta se nalazi hotel s 35 soba i 80 kreveta i restoranom "Adrijana" koji nudi domaću hranu, a u neposrednoj okolici kao i gradu Otočcu imate lijep izbor kuća za odmor i restorana.

Dogovorite sve pojedinosti unaprijed!

Svetište
Tel / fax: +385(0)53 799-102
Hotel
Tel / fax: +385(0)53 851-205 / +385(0)53 851-206
Bistro / restoran "Adrijana"
Tel / fax: +385(0)53 851-007 

Sve ostale bitne brojeve telefona hitnih službi pronaći ćete pod Važni Savjeti - Korisne Informacije RH!

Atrakcije u okolici

Kuća Velebita

Nacionalni park Sjeverni Velebit

Kroz revitalizaciju ovog starog hodočasničkog puta želimo se također spojiti s veličanstvenom planinom Velebit i trećim prostorom zaštićene prirode - Sjevernim Velebitom!
Park je poznat po brojnim jamama, botaničkom vrtu i slavnoj Premužićevoj stazi s prekrasnim pogledom na more i na kontinent. U ponudi je i novo otvoren posjetiteljski centar Kuća Velebita i obnovljene pastirske kuće za boravak turista u vrletima Velebita daleko od svega!
Sjedište ovog fantastičnog nacionalnog parka nalazi se u selu Krasno.
Link: NP Sjeverni Velebit

Selo Krasno

Podno svetišta se nalazi podvelebitsko selo Krasno na oko 714 metara nadmorske visine. Pod imenom Krasno spominje se prvi put 1275., a danas je mjesto pohoda kako zaljubljenika u prirodu, tako i vjernika.

Domaćini gostima nude izvrstan sir i eko proizvode hrane, posjet Muzeju šumarstva (najstarija šumarija Hrvatske - 250 godina), posjete sakralnim objektima (crkva i kapelica), a tu su i lijepi smještajni kapaciteti.

Ovo područje odlikuje mješavina brdsko-planinske, sredozemne i umjereno kontinentalne klime što za posljedicu ima savršen terapeutski učinak čistog gorskog zraka i miješanih kontinentalnih i morskih zračnih masa obogaćenih aerosolima.
Sve što trebate učiniti je samo duboko disati!

Crkva Gospe od Krasna

Centralni sakralni objekt svetišta datira iz 1641. godine. Najstariji materijalni trag koji potvrđuje postojanje sakralnog objekta predstavlja mramorna škropionica na kojoj je uklesana godina 1641. No kako u to vrijeme nije bilo uvjeta za novogradnje, pogotovo na ovakvom terenu i nadmorskoj visini, pretpostavlja se da je crkvica sagrađena na ruševinama starije sakralne građevine.

Iako se godina osnutka svetišta ne može sa sigurnošću utvrditi, smatra se da je to 1716. godina. Te godine je crkvica obnovljena, kako je i uklesano na uzidanoj ploči, i ta se godina smatra godinom postanka svetišta. Najveću umjetničku vrijednost u crkvi predstavlja drveni kasetirani strop s oslikanim scenama iz života Isusa, Marije i svetaca i latinskim citatima iz 1740. godine.

Kuća Velebita

Kuća Velebita je posjetiteljski i edukativni centar NP Sjeverni Velebit smješten u selu Krasno. Nudi niz zanimljivih izložaka, interaktivnih sadržaja i podataka o prirodnim i kulturnim vrijednostima NP Sjeverni Velebit i okolice koje svakako vrijedi pogledati.

Info Centar: ponedjeljak zatvoreno; utorak - četvrtak: 8 - 17h; petak - subota: 8 - 18h.
Postav: ponedjeljak zatvoreno; utorak - nedjelja: 9-16h.

Sirana Runolist, Otočac

Na hodočasničkoj ruti se nalazi poznata sirana koju svakako vrijedi posjetiti. Obiteljska tvrtka Tomaić Commerce d.o.o. iz Otočca ima dugogodišnje iskustvo u proizvodnji vrhunskih proizvoda od domaćeg mlijeka. Mlijeko otkupljuju od lokalnih stočara čije krave i ovce slobodno pasu na ekološki čistim pašnjacima Velebita, a u proizvodnji koriste tradicionalne recepte, poštuju visoke higijenske standarde i time osiguravaju zdravstvenu ispravnosti svojih proizvoda.
Osvajači su brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada za svoje proizvode.

Edukativni hodnik i kušaonica
Iako vrhunske proizvode Sirane Runolist možete kupiti i u njihovoj prodavaonici u selu Krasno, posjeta proizvodnom pogonu u naselju Otočac pružit će vam prekrasnu priliku da u kontroliranim uvjetima pogledate dio proizvodnog procesa (edukativni hodnik), a u kušaonici degustirate vrhunske sireve uz kvalitetna vina. 

adresa: Špilnički odvojak 5, Otočac
tel: +385(0)53 771 177
e-mailtomaic-commerce@gs.t-com.hr
www: Sirana Runolist 

Park šuma Laudonov gaj

Laudonov gaj je 1965. godine proglašen posebnim rezervatom šumske vegetacije. Smješten je na sjeverozapadnom dijelu Krbavskog polja u sastavu općine Udbina i možete mu pristupiti skretanjem s državne ceste Korenica - Otočac kod sela Bunić na lokalnu cestu prema Krbavi do sela Šalamunić.

Rezervat je zaštićen na površini od 33,23 ha, na blago valovitom je terenu nadmorske visine od 628 - 641 m i ima neizmjerno važnu i interesantnu povijest.

Ernest Gideon Laudon

Daleke 1746. godine tadašnji kapetan Bunićke kapetanije u sklopu Vojne krajine Ernest Gideon Laudon proveo je u djelo plan pošumljavanja tzv. živih pijesaka Krbavskog polja. Naime, dolaskom na svoju novu dužnost u Bunić zapovjednik Laudon se jako zainteresirao za problem živih pijesaka koji su činili veliku štetu poljoprivrednicima i gospodarstvu ovog kraja.

Za vjetrovitog vremena zračne mase, pogotovo one sa sjevera, podižu sitan pijesak i raznašaju ga po inače plodnoj zemlji Krbavskog polja. Svako daljnje širenja te pješčare ili pržine predstavljalo je tada veliku opasnost za lokalno stanovništvo, stoga je kapetan Laudon napravio plan pošumljavanja živih pijesaka, a tadašnji Šumarski ured I Ličke pukovnije Karlovačkog generalata ga je proveo u djelo. Sadnja pod vodstvom kapetana započela je 1746. po strogom vojničkom ustroju, slikovito predstavljajući vojsku u pokretu.

Zasađeno je 10 000 sadnica hrasta lužnjaka (Quercus robur) po hektaru u jame duboke 1m ispunjene s humusom iz obližnjih šuma. Tijekom preostalog razdoblja habsburške Vojne krajine šuma je bila dobro zaštićena i lijepo je napredovala, sve do prelaska pod nadzor civilnog društva kada je započela velika devastacija. Teško siromaštvo (nametnuto od strane bivših vladara) nagnalo je ljude na ovaj očajan korak. Razmjeri uništavanja zaštitne šume bili su toliko veliki da je ondašnja vlast u Ogulinu naredila iskopavanje dubokog jarka uokolo šume kao zapreke kako bi se sačuvao ostatak ove važne zaštitne šume koja je zadržavala ogromne količine pijeska i tako štitila plodne dijelove Krbavskog polja.

Laudonov gaj danas

Iako se u njemu još uvijek nalaze prastara stabla hrasta lužnjaka zasađena daleke 1746. godine, Laudonov gaj je danas zapušten i zaboravljen. Procjene šumarskih stručnjaka su da još ima oko 500 starih stabala hrasta s najvišom izmjerenom visinom od 26 metara i najvećim izmjerenim prsnim promjerom od 153 centimetra. Rubne dijelove šume i danas naseljava obični bor (Pinus sylvestris) koji je kao i crni bor (Pinus nigra) najzahvalniji za rast na ovom pjeskovitom terenu, a ima i nešto bukve i omorike. No pokazalo se da se šuma hrasta lužnjaka ne može prirodno obnoviti jer mladi naraštaji propadaju nakon 2-3 godine (visine 40 cm), stoga je mišljenje stručnjaka da je riješenje u planskom pošumljavanju parkovnom metodom sa starijim i jačim sadnicama hrasta visine do 2 metra. Ovaj vrijedan zaštićeni rezervat šumske vegetacije danas čuva podružnica državne ustanove Hrvatske šume.

Od srca želimo da Laudonov gaj dobije svu potrebnu pažnju kako stručnjaka tako i zaljubljenika u prirodu. Posjetite ga na svom hodočasničkom putu. Laudonov gaj udaljen je od Korenice oko 15 km, a od Bunića 3 km. Eko i odgovorno!

S neizmjernim osjećajem sreće vas obavještavamo da je Javna ustanova za zaštitu i očuvanje prirode Ličko-senjske županije 2021./2022. započela s pripremom prekrasnog plana revitalizacije rezervata u koji je aktivno uključila sve dionike lokalne zajednice. Posebno je vrijedno spomenuti uključivanje i senzibiliziranje djece osnovnoškolske dobi koja će na području rezervata imati i terensku nastavu, zatim tu je vrlo važno čišćenje divljih deponija te u dogledno vrijeme izgradnja i opremanje poučnih staza i ostalih popratnih sadržaja kako bi boravak u zaštićenom rezervatu posjetiteljima bio što ugodniji i sadržajniji. Bravo!!

Ne sumnjamo da će sve ove aktivnosti biti popraćene i znanstveno-stručnim radom te pošumljavanjem kako bi rezervat jednog dana zasjao u svom punom sjaju, a mi ćemo vas podrobno izvještavati o lijepim novinama, još jednom - Bravo!!

Utočišće Kuterevo

U nedalekom selu Kuterevu nalazi se svjetski poznato utočišće za medvjede siročiće o kojima se brinu volonteri iz cijelog svijeta. 
Saznajte više o ovom hvalevrijednom radu i utočišću za mlade medvjede kojeg nadziru vrhunski stručnjaci.

Adresa: Pod crikvon 103, Kuterevo
Tel: +385(0)53 799-222

Utočište za medvjede Kuterevo

Vjerujemo da imate pregršt dobrih razloga da krenete na ovaj hod i duhovno putovanje! Otkrijte Krasno i Velebit!

Istražite Lokalno predstavlja vam samo dio naše prirodne i kulturne baštine, za puniji pregled materijalne i nematerijalne baštine pogledajte našu interaktivnu kartu pod Doživljaji i Mjesečni kalendar doživljaja s mnoštvom prijedloga za vaš itinerer.
If you can see through the illusion, you are part of the solution.

Povezani sadržaji i doživljaji

Nadahni, osnaži, motiviraj...

Copyright © 2014-2023 GWT2P. Sva prava pridržana.
Nova svijest - Nova vizija