Događanja i Aktivnosti

Vrh Ozeblin via Krbava - vaših 1657m novih izazova

Uspon na Ozeblin omogućit će vam doživljaj istinski prekrasnih plješivičkih visoravni velike krajobrazne vrijednosti i šumskog bogatstva te osigurati divan pogled s vrha koji je lijepa travnata kupola poznata po sastavu rijetke flore.

Dok ste na tom području predlažemo vam da iskoristite priliku i obiđete naselje Udbina i vidikovac iznad povijesnog Krbavskog polja gdje se odvila tragična bitka na Krbavi daleke 1493. godine između hrvatske plemićke vojske (uglavnom neobučenih seljaka) i Osmanlija (uglavnom obučenih "strojeva" za ubijanje - akindžija). Procjenjuje se da je bitka, koja je rezultirala potpunim porazom Hrvatske vojske i gubitkom brojnih hrvatskih seljaka i plemića, ugasila živote između 10 000 do 13 000 Hrvata i oko 1000 Osmanlija. Strašna bitka bila je vođena prsa o prsa s hladnim oružjem i oruđem, ostavivši iza sebe šokantan prizor s preko deset tisuća osakaćenih leševa. Od tada je Krbavsko polje postalo poznato kao "Krvavo polje".

A sada natrag na prirodu, onu od vitalnog značaja za našu dobrobit i opstanak!

Postoje dva uspona na Ozeblin, no za sada je markacijama osiguran onaj koji ide preko prijevoja Kuk (1135 m). Pristup do Kuka, početne točke uspona, ide starom cestom Udbina - Donji Lapac (oko 14.6 km). Na prijevoju počinju i markacije. Staza dijelom vodi šumskom cestom, a dijelom markiranom šumskom stazom.

Čak  se sedamnaest planinskih vrhova može vidjeti s Ozeblina, među kojima je i Sinjal, najviši planinski vrh u Republici Hrvatskoj (1831 m) i jedan od najviših vrhova planinskog lanca Dinarida.

Prije nekoliko godina brigu o održavanju planinarske staze preuzelo je Planinarsko društvo Ozeblin iz Udbine, a do tada se o stazi marljivo brinulo Planinarsko društvo Mrsinj iz Korenice. Kako biste podržali aktivnosti planinarskih društava koja održavaju staze, svakako vam predlažemo da se oslonite na domaće vodiče iz PD Ozeblina i time im pružite podršku, a sebi osigurate zanimljiv i siguran uspon.

Provjerite sve mogućnosti i uvjete vođenja dovoljno prije željenog dana uspona:
PD Ozeblin
Stjepana Radića 6, Udbina
Dane Korica, predsjednik
mob: +385(0)98 975-7163
ili
Milan Uzelac
mob: +385(0)98 133-6955
e-mail: milan.uzelac@udbina.hr

Vjerujemo da će u skoro vrijeme biti osiguran i drugi uspon: Udbina - Kozja draga - Ozeblin i to stoga što je stvarno atraktivan. Naime na tom putu će moći uživati ljubitelji prirodne i kulturne baštine. Osim povijesnog Krbavskog polja, staza vodi klancem Kozja draga. Makadamska cesta koja se proteže dnom klanca probijena je daleke 1808. i sam prolazak kroz klisuru ostavlja bez daha, veličanstven ugođaj. Na stazi se još nalaze i ostaci Gradine (dvora kneza Ivana Karlovića), a moguća je i kružna tura i povratak prema Korenici koja pruža mogućnost prolaska zaštićenim područjem Bijeli potoci - M. Kamensko koje je 1972. Hrvatski sabor proglasio memorijalnim prirodnim spomenikom i rezervatom prirodnih predjela.  

Molimo vas čuvajte prirodu, pridružite se našoj Zelenoj Misiji, a za sada mali podsjetnik:

- nikako ne bacajte smeće u prirodu već sve ponestite sa sobom;
- ne berite divlje i rijetko cvijeće, ostavite sve što pripada planini i drugima na uživanje u pogledu i fotografiranju
- poštujte činjenicu da se nalazite u "domu" divljih vrsta, budite obazrivi prema divljim životinjama.

Doživite prekrasnu Plješivicu, njezinu floru i faunu i pružite podršku lokalnim planinarima i vodičima! Hvala i vidimo se!

Lokacija

Širimo Pozitivne Vibracije

Nadahni, osnaži, motiviraj...

Copyright © 2014-2021 GWT2P. Sva prava pridržana.
Nova svijest - Nova vizija