Događanja i Aktivnosti

Vapnenački vrh Gole Plješivice - vaš novi planinarski doživljaj

Ne predajte se, održavajte svoj duh jakim unatoč svim izazovima!

Na području naše GWT2P regionalne turističke destinacije nalazi se puno atrakcija, a jedna od najvećih je svakako i napuštena vojna baza Željava. Duboko uvučena u "utrobu" prirodnog dragulja, planinskog masiva Ličke Plješivice, baza je imala i vrlo važnan radarski položaj na vrhu Gola Plješivica na 1647,61 metara nadmorske visine.

S radarskog položaja bivše YU avijacije mogli su se promatrati veliki dijelovi Italije i Madžarske. Postojala su dva radara smještena u dvije kupole presvučene posebnim materijalom otpornim na vrlo oštre ličke zime.

Radarski položaj bio je povezan s podzemnom bazom sustavom tunela, koji su sada van upotrebe, a na Goloj Plješivici su se još nalazili i meteo-radar, heliodrom i trokatnica alpskog tipa od armiranog betona. U trenucima oslobađanja Željave, pred kraj Domovinskog rata, okupatorske snage u povlačenju odlučile su razoriti cijelu bazu. Alpska trokatnica je još gore, no iznutra uništena i opustošena te ju za sada možete promotriti samo izvana. Vojska RH je popravila visinomjer koji se sada koristi u nadzoru zračnog prostora Republike Hrvatske.

Saznajte malo više o bazi Željava i veličanstvenom masivu Ličke Plješivice pod Istražite Lokalno

Priuštite si jedan od najljepših pogleda u Hrvatskoj. Niže jutarnje temperature čine ovaj južni uspon ugodnijim, a nakon malo strmijeg uspona čeka vas nagrada - prekrasan panoramski pogled iz ličkog "Orlovog gnijezda"!

Staza koju održava PD "Mrsinj" vodi iz centra Korenice do vrha Gola Plješivica, a članovi društva su i vrsni vodiči, što najtoplije preporučujemo. Uz siguran uspon saznat ćete još i pokoju lokalnu zanimljivost više.

Dogovorite vođenje bar 7 dana prije uspona i provjerite sve uvjete i mogućnosti vođenja na kontakt e-pošte:
Planinarsko društvo "Mrsinj"
Zagrebačka 13, Korenica
E-mail: pdmrsinj@gmail.com

Pomognite nam očuvati ove važne prirodne resurse za buduće generacije:
- hodajte, biciklirajte, jašite - pomozite očuvati čisti zrak
- ponesite smeće sa sobom - pomozite očuvati čistu šumu / prirodu 
- čuvajte divlje i rijetko cvijeće - branje danas znači malo ili ništa rijetke flore u budućnosti
- budite obazrivi prema divljim životinjama - ova staništa su dom velikog broja divljih životinja, od kojih su brojne ugrožene.

Pridružite se našoj Zelenoj Misiji! Hvala na brizi za prirodu i dobre ljude!

Lokacija

Širimo Pozitivne Vibracije

Nadahni, osnaži, motiviraj...

Copyright © 2014-2021 GWT2P. Sva prava pridržana.
Nova svijest - Nova vizija