Događanja i Aktivnosti

Stari grad Ostrovica - drevno kraljevsko utočište

Povijesno područje nekad kraljevskog grada Ostrovica nalazi se blizu gradića Kulen-Vakuf u Nacionalnom parku Una kojeg vrijedi posjetiti i uživati u otkrivanju ovog starog naelja, pa se onda bućnuti u rijeku za osvježenje.

Iako nema preciznih podataka o počecima zidanja Ostrovice, znamo da je fortifikacija vrlo, vrlo stara je prvi pisani trag datira iz 1407. godine u potvrdi o vlasništvu koju je ugarsko-hrvatski kralj Ladislav uručio vojvodi Sandalju Hraniću, a zdanje je tada već dugo bilo u upotrebi i mijenjalo svoje vlasnike.

Kao i mnogi drugi povijesni lokaliteti na ovom našem području i Ostrovica svjedoči o izuzetno turbulentnoj i teškoj povijesti. Zbog svog važnog strateškog položaja, veličine i gotovo nepristupačnosti, ova nekad velika fortifikacija bila je sigurno utočište čak i bosanskim kraljevima. Osvajali su je mnogi, neki prodavali, a danas se nakon dugog perioda zapuštenosti polako obnavlja.

Ovu priču vrijedi čuti, a sam lokalitet doživjeti iz prve ruke, stoga predlažemo angažiranje vodiča i lijepu vođenu turu.

Kontakti za vodiče i dodatne informacije:
Nacionalni park Una
Bosanska 17d, Bihac
Tel/fax: + 387(0)37 221-528
E-poštainfo@nationalpark-una.ba

Lokacija

Širimo Pozitivne Vibracije

Nadahni, osnaži, motiviraj...

Copyright © 2014-2021 GWT2P. Sva prava pridržana.
Nova svijest - Nova vizija