Događanja i Aktivnosti

Impresivan ostjenjak Klanjalica na Ličkoj Plješivici

U neposrednoj blizini vrha Gola Plješivica, jedan robustan i otporniji dio inače mekih vapnenačkih stijena odupro se snažnim geomorfološkim procesima i otapanju vapnenca tijekom milijuna godina te poprimio oblik dramatične izdužene stijene - ostjenjaka.

Vapnenci i dolomiti uobičajeni su u mnogim dijelovima Republike Hrvatske, kao i Bosne i Hercegovine, a pokrivaju i oko 10% kopnene površine naše planete. Stijene krških planina većinom su izgrađene od vapnenca, dolomita i gipsa, a zajednička im je karakteristika da su sve topive. To znači da određene kiseline mogu lako razgraditi stijene, uključujući i kiseline koje se mogu naći u oborinama ili u površinskim vodama. S vremenom kiselina razgrađuje stijene i stvara vrtače, pećine ili ostjenjake.

Ostjenjak nastaje erozijom, procesom koji traje milijunima godina. Toplina, voda i kemijske reakcije oblikuju te izložene i otporne vapnenačke stijene stvarajući vrlo složene i dramatične kamene formacije i oblike tla. Naš impresivan ostjenjak zove se Klanjalica, poznat među planinarima i kao Lička kapa, a nalazi se u blizini najvišeg vrha sjevernog dijela Ličke Plješivice, Gole Plješivice.

Klanjalica je izrazito slikovita i zajedno s vrhom Gola Plješivica ima značajne znanstvene vrijednosti povezane s njihovom strukturnom geologijom, kao i bogatim i raznolikim fosilnim naslagama. Doživite iz prve ruke ovu vapnenačku stjenovitu ljepotu koja snažno dominira krajolikom i uvijek privlači pažnju obožavatelja prirode i fotografije.

Više o veličanstvenom masivu Ličke Plješivice možete naći pod Istražite Lokalno!

Pratite vremensku prognozu, bez obzira na godišnje doba, provjerite sve meteorološke karte i upozorenja na vrijeme pod "Važni savjeti - Sigurnosna pravila i savjeti! 

Staza koju održava PD "Mrsinj" vodi iz centra Korenice do vrha Gola Plješivica, a članovi društva su i vrsni vodiči, što najtoplije preporučujemo za siguran, zabavan i informativan uspon.

Dogovorite vođenje nekoliko dana prije uspona na kontakt e-pošte:
Planinarsko društvo "Mrsinj"
Zagrebačka 13, Korenica
E-mail: pdmrsinj@gmail.com

Pomognite nam očuvati ove važne prirodne resurse za buduće generacije:

- hodajte, biciklirajte, jašite
- ponesite smeće sa sobom
- čuvajte rijetku planinsku floru, šume i stijene
- budite obazrivi prema divljim životinjama: ova staništa su dom velikog broja divljih vrsta od kojih su brojne ugrožene.

Pridružite se našoj Zelenoj Misiji! Hvala na brizi za prirodu i dobre ljude!

Lokacija

If you can see through the illusion, you are part of the solution.

Nadahni, osnaži, motiviraj...

Copyright © 2014-2023 GWT2P. Sva prava pridržana.
Nova svijest - Nova vizija