Događanja i Aktivnosti

Džamija Fethija i zvonik crkve sv. Antuna - sakralna baština Bihaća

Grad koji je u svom osmom stoljeću službenog postojanja pruža svim zaljubljenicima povijesti i baštine dovoljno sadržaja za istraživanje. Uži centar, ujedno i stara povijesna jezgra grada, još ima očuvane znamenitosti vrijedne pažnje, a mi ćemo vam skrenuti pozornost na dva vrlo stara sakralna objekta koja možete upoznati kroz lijepu šetnju u blizini rijeke Une.

Džamija Fethija

Ovaj izuzetno vrijedan primjer povijesne i sakralne baštine grada Bihaća i danas čuva konture i građu izvorne građevine - katoličke crkve sv. Antuna Padovanskog koja je bila izgrađena daleke 1266. godine. Značaj crkve potvrđuju i ploče s grbovima hrvatskog plemstva koje su se kroz dugu povijest postavljale u unutrašnjost crkve, a danas su pohranjene u Sarajevu.  

Više od tri stoljeća nakon izgradnje, u osvajačkim naletima Osmanlija pokoren je i Bihać, a crkva sv. Antuna Padovanskog je uz novu sakralnu namjenu dobila i novo ime Fethija - Osvojena; srećom, konture stare gotičke građevine su sačuvane, crkveni toranj je doduše srušen, a nadograđen je minaret, no tik do njega je ostala izvorna gotička rozeta.

Svima koji cijene starine i baštinu ovaj će prizor stapanja zapadnog gotičkog stila s orijentalnim motivima i oblicima u 21. stoljeću biti lijep prikaz sklada u raznovrsnosti i svršena "meta" za fotografiranje!

Zvonik crkve Sv. Antuna

Zvonik crkve Sv. Antuna predstavlja ostatak-ostataka crkve čija je izgradnja trajala od 1885. do 1894. godine, vjeruje se na mjestu ostataka još starije srednjovjekovne bihaćke crkve. Vrlo impresivna sakralna građevina bila je izgrađena u neogotičkom stilu, a imala je građevinsku (bruto) površinu od oko 900 m².

Svoj izgled mijenja početkom Drugog svjetskog rata iz neogotičkog u tip trobrodne bazilikalne crkve s apsidom te se sa svojom veličinom i dužinom od 58 m tada svrstala među tri najveće katoličke crkve u Bosni, i svakako među tri najimpresivnija povijesna građevinska objekta Bihaća koje i danas možete obići. Džamija Fethija i Kapetanova kula uspjele su sačuvati svoje izvorne konture, no crkva Sv. Antuna je gotovo do temelja srušena tijekom zračnog napada saveznika 1943. godine - ostao je jedino visoki zvonik. Sve do 1960-tih sa zvonika su se oglašavala tri zvona koja je po predaji tada nasilno skinuo jedan vojnik.

Tri zvona do danas još nisu vraćena, no zvonik i dalje stoji usamljen i odolijeva zubu vremena podsjećajući ljude na dugu i bogatu povijest grada Bihaća. Utjehu pružaju ljubitelji starina i povijesti koji stari zvonik često imaju u fokusu svojih foto objektiva, s nadom mnogih da će i zvonik jednog dana dočekati svoju restauraciju i povratak tri crkvena zvona koja su dugo označavala podne u gradu na Uni.

   Saznajte više o burnoj prošlosti ovog starog grada i uz pomoć gradskih vodiča i vođene ture po povijesnoj jezgri grada u kojoj ćete obići i srednjovjekovnu Kapetanovu kulu, osmansko Turbe, stare srednjovjekovne zidine i ostale zanimljivosti. Na kraju sve možete dodatno obogatiti finim ručkom u jednom od restorana u centru ili domaćom pitom i napitkom u jednom od kafića uz prelijepu rijeku Unu.

Listu lokalnih vodiča i restorana možete naći pod Doživljaji na našoj interaktivnoj karti, kategorije Sportske aktivnosti i Ugostiteljstvo!

Džamija Fethija
Trg Reisa Džemaludina Čauševića, Bihać
mob: +387(0)61 742-590
e-pošta: dzamijafethija@hotmail.com 
Radno vrijeme:
Ponedjeljak - Nedjelja: 6:00 - 19:00

Zvonik crkve Sv. Antuna
Gazi Husrev-Begova, Bihać

Kontakti za vodiče i informacije:
Turistička zajednica grada Bihaća
Bosanska 1, Bihac
tel: +387(0)37 963-456
e-pošta: info@visitbihac.ba 

Lokacija

If you can see through the illusion, you are part of the solution.

Nadahni, osnaži, motiviraj...

Copyright © 2014-2022 GWT2P. Sva prava pridržana.
Nova svijest - Nova vizija