Hodočasnička ruta Plitvice – Krasno

Svetište Majke Božje od Krasna

Svetište Majke Božje od Krasna nekada je bilo najjače marijansko proštenište u Hrvatskoj. Početak vjerske tradicije i hodočašća seže u daleku prošlost i dugo je gotovo 800 godina. 

Vjerni hodočasnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine dolazili su u Krasno različitim rutama, a jedna od njih bila je iz smjera Plitvičkih jezera i planine Plješivice. Iako tradicija hodočašća na Krasno nije prestala, njegova je popularnost slabila u posljednjih nekoliko stoljeća. 

Inicijativa GreenWay Tour 2Parks razvojnog projekta je da ovu staru i gotovo zaboravljenu višestoljetnu tradiciju hodočašća od Plitvice do Krasnog vrati natrag u život. Revitalizacija hodočasničke rute Plitvice - Krasno je u početnoj fazi, ali to vas ne bi trebalo zaustaviti da se odvažite na hod prema Krasnom.

Hodočašće se i dalje tradicionalno održava 15. kolovoza na svetkovinu uznesenja Blažene Djevice Marije. U prošlosti je na tisuće hodočasnika na put u svetište kretalo pješice, a zavjetna hodočašća vjernici su često činili bosonogi. Pored zavjeta i pokore vjernici su na hodočašće kretali i za zdravlje najmilijih, mir i plodan urod.

Planina Velebit - dom svetišta

Danas želimo pored ljudi koji kreću na vjersko hodočašće pozvati i hodače i planinare koji ide na ovakve rute iz drugih razloga, kao što su putovanje, sport, istraživanja strane zemlje, kao i one koji doživljavaju ovu vrstu iskustva kao duhovnu pustolovinu daleko od vreve modernog života.

Legenda o Majci Božjoj krasnarskoj 

Početak hodočašća veže se uz legendu o Majci Božjoj krasnarskoj koja potječe iz 1219. godine. Ovdje je nadahnuće bila priča o skupini pastira koji su jedne noći na mjestu današnje crkve našli obris Gospinog lika u planinskom cvijetu te su ga odnijeli u selo u Krasnarsko polje gdje je bila kapelica. No, čudotvorni cvijet se u više navrata vraćao na prijašnje mjesto u šumi. To je ponukalo narod da upravo na tom mjestu sagradi kapelicu i nastavi vjerno pohoditi mjesto ukazanja. 

Hodočasnička ruta

Lokacija 
Samo svetište i crkva Gospe od Krasna nalazi se na prekrasnom proplanku pokraj slikovitog sela Krasno u Ličko-senjskoj županiji u Republici Hrvatskoj, na preko 700 metara nadmorske visine u srcu Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. 
Bez svake sumnje jedno od najljepše pozicioniranih marijanskih svetišta.
 
Koliko je duga ruta?
Duljina rute Plitvice - Krasno je oko 70 km.
 
Kakva je ruta?
Hodočašće je zasad moguće uz državnu cestu od Korenice prema naselju Otočac i dalje uz županijsku cestu prema selu Krasno. Na ovom širem području postoji gusta mreža javnih pješačkih staza, ali zbog slabe naseljenosti kao posljedice depopulacije ovih prostora, a time i izostanka poljoprivrednih i stočarskih djelatnosti stanovništva, staze su zarasle i neprohodne.
Plan revitalizacije u budućnosti uključuje i osiguravanje dijela starih staza ili onih koje, što je više moguće, izbjegavaju glavne prometnice.
 
Kada je najbolje krenuti na hodočašće?
Preporučujemo svibanj / lipanj / srpanj / kolovoz / rujan / listopad. Vrhunac sezone za hodočašće u Krasno je u kolovozu.
 
Od kuda krenuti?
U stara vremena hodočasnici su kretali od svoje kuće. Danas, oni koji su u blizini 2Parka neće imati poteškoća. Općenito, pratite državnu i županijsku cestu od Korenice prema Krasnom.
Uzduž rute hodočasnike će dočekati topla i velikodušna dobrodošlica lokalnog stanovništva. Smještajni i ugostiteljski objekti uz rutu su najčešće privatno-obiteljskog karaktera.
 
Korisne napomene
  • Ponesite dodatnu odjeću, uključujući i vodootpornu opremu. Krasno je u planinskom pojasu i razlika u temperaturi može biti znatna, pogotovo van sezone.
  • Obujte odgovarajuću obuću, idealno hodačko/planinarsku, kvalitetno osigurajte gležanj.
  • Ako se odlučite na bosonogo hodočašće preporučamo vam Križni put koji počinje u podnožju brda gdje se nalazi svetište.
  • Svatko bi trebao imati odgovarajuću količinu hrane i vode za opskrbu kako biste bili samodostatani u svakom trenutku.
  • Čokolada, banane, orašasti plodovi i grožđice su dobri izvori energije.
  • Topla i hladna pića su također poželjna.
  • Svatko bi trebao imati sredstva za kontaktiranje pomoći. Potpuno napunjena baterija mobilnog telefona, kao i dodatni telefon ili dva ukoliko se krećete u grupi.

Kontakti
Svetište Krasno
53274 Krasno
Tel./faks: +385(0)53 851 007
Mob.: +385(0)98 492 306

Atrakcije u okolici svetišta 

Crkva Gospe od Krasna

Crkva je izgrađena u XVIII. stoljeću na temeljima srednjovjekovne crkve. Najstariji trag postojanja crkve je mramorna škropionica na kojoj je uklesana godina 1641. Crkvica je obnovljena 1716., godine kako je i uklesano na uzidanoj ploči, koja se i danas nalazi u crkvi i ta se godina smatra postankom svetišta.
Najveću umjetničku vrijednost u crkvi predstavlja drveni kasetirani strop s oslikanim scenama iz života Isusa, Marije i svetaca i latinskim citatima iz 1740. godine.

Selo Krasno

Podno svetišta se nalazi podvelebitsko selo Krasno na oko 714 metara nadmorske visine. Pod imenom Krasno spominje se prvi put 1275. a danas je mjesto pohoda kako brojnih zaljubljenika u prirodu tako i vjernika.

Krasnarsko polje

Domaćini gostima nude izvrstan sir i eko proizvode hrane, posjet Muzeju šumarstva (najstarija šumarija Hrvatske - 250 godina), posjete sakralnim objektima (crkva i kapelica), a tu su i lijepi smještajni kapaciteti.
Ovo područje odlikuju karakteristike brdsko-planinske, sredozemne i umjereno kontinentalne klime za savršen terapeutski učinak čistog gorskog zraka i miješanih kontinentskih i aerosolima obogaćenih morskih zračnih masa.

Nacionalni park Sjeverni Velebit

Kroz revitalizaciju starog hodočasničkog puta želimo se također spojiti s veličanstvenom planinom Velebit i trećim prostorom zaštićene prirode - Sjevernim Velebitom!
Park je poznat po brojnim jamama, botaničkom vrtu i slavnoj Premužićevoj stazi s prekrasnim pogledom na more i na kontinent.
Sjedište ovog fantastičnog nacionalnog parka nalazi se u selu Krasno.
Više informacija možete dobiti ovdje: http://www.np-sjeverni-velebit.hr/?lang=en
 

Utočište za mlade medvjede Kuterevo

U nedalekom selu Kuterevu nalazi se svjetski poznato utočište za medvjede siročiće o kojima se brinu volonteri iz cijelog svijeta. 

Utočište za mlade medvjede Kuterevo

Saznajte više o ovom hvalevrijednom radu i utočištu za mlade medvjede Kuterevohttp://www.kuterevo-medvjedi.org/hr/index.php

 Krenite na duhovno putovanje i otkrijte Krasno i Velebit!

Podijeli:

Povezani članci:

Podijeli misao...