Hodočasnička ruta Plitvice – Krasno

Otkrijte drevnu tradiciju i način putovanja do svetog mjesta - pješice do Svetišta Gospe od Krasna i planine Velebit!

Svetište u Naručju Mitske Planine

Bez obzira na vaše vjersko opredjeljenje pozivamo vas da otkrijete Krasno na stari način - na hodočašće ako ste vjernik ili na rekreativni hod ako vjerujete u prirodu, do sela Krasno i Svetišta smještenog na uzvisini iznad njega.

Početak vjerske tradicije i hodočašća u Krasno seže u daleku prošlost!

Svetište Majke Božje od Krasna, nekada najjače marijansko proštenište u Hrvatskoj, smješteno je na mitskoj planini Velebit.
Vjerni hodočasnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine dolazili su u Krasno različitim rutama, a jedna od njih bila je iz smjera Plitvičkih jezera i planine Plješivice. Iako tradicija hodočašća na Krasno nije prestala, njegova je popularnost slabila u posljednjih nekoliko stoljeća. 

Inicijativa GreenWay Tour 2Parks razvojnog projekta je da ovu staru i gotovo zaboravljenu višestoljetnu tradiciju hodočašća od Plitvice do Krasnog vrati natrag u život. Revitalizacija hodočasničke rute Plitvice - Krasno je u početnoj fazi, ali to vas ne bi trebalo zaustaviti da se odvažite na hod prema Krasnom.

Hodočašće se i dalje tradicionalno održava 15. kolovoza na svetkovinu uznesenja Blažene Djevice Marije. 
U prošlosti je na tisuće hodočasnika na put u svetište kretalo pješice, a zavjetna hodočašća vjernici su često činili bosonogi. Pored zavjeta i pokore vjernici su na hodočašće kretali i za zdravlje najmilijih, mir i plodan urod.

Velebit - "dom" Svetišta!Planina Velebit - dom svetišta

Pored vjernika, danas želimo na hod do Svetišta i Velebita pozvati i hodače i planinare koji idu na ovakve rute iz drugih razloga i koji ovo iskustvo doživljavaju kao duhovnu pustolovinu daleko od vreve modernog života.

Povijest Svetišta

Pisani dokumenti i zapisi o počecima hodočašća na Krasno su dosta rijetki, najvećim dijelom stoga što je usmena predaja bila najčešći način prenošenja informacija. No postojeći podaci potvrđuju da je Krasno u vrijeme pisanja tih podatak već bilo poznato hodočasničko mjesto i potvrđuju da se ovdje radi o vrlo staroj tradiciji.

Prvi čvrsti pisani trag datira iz 1844. i nalazi se u pismu tadašnjega krasnarskog župnika Kriškovića koji u tom pismu potvrđuje postojanje hodočašća, naime zahvaljuje tadašnjem biskupu Ožegoviću što mu je poslao zlatni lančić koji su mu poslali vjernici iz Karlobaga za Krasnarsku Gospu kojoj su se bili zavjetovali.

Iz puno ranijeg zapisa naslućuje se da je hodočašćenje postojalo već puno ranije. U Protokolu korespondencije Biskupske kancelarije u Senju 1795. je zabilježeno: »Indulgentia pro Krasno« (Oprost za Krasno). Pretpostavka je da se radi o oprostima koji su dani upravo crkvi Majke Božje Krasnarske.

Ako tome dodamo podatke iz crkvice Svetišta (čisto urezana godina 1641.), za pretpostaviti je da priča o hodočašću u Krasno započinje puno ranije od 1844. godine.

Izvor: Mile Bogović: Krasnarska župa i svetište Gospe od Krasna, Senj zb 18 (1991), 197-203

I ovdje priča započinje legendom.
Legenda kaže da se početak hodočašća veže uz događaj o Majci Božjoj krasnarskoj kada je skupina lokalnih pastira prepoznala obris Gospinog lika u planinskom cvijetu pronađenom na mjestu današnje crkve. Sa strahopoštovnjem su ga već te noći odnijeli u selo u Krasnarsko polje gdje je bila kapelica. No cvijet s obrisom Gospinog lika u više se navrata pojavljivao na prijašnjem mjestu u šumi. To je ponukalo narod da upravo na tom mjestu sagradi kapelicu i nastavi vjerno pohoditi mjesto ukazanja. 

Priča o čudotvornom događaju ubrzo se proširila na sve strane i putem Krasnog je krenula sve veća masa ljudi. Naravno, kao izraz štovanja taj put se odrađivao pješice, trajao je par dana i nerijetko bosonogo. 

S vremenom su hod zamijenili automobili i autobusi - no to je potpuno drugi doživljaj od onog koji su imali hodočasnici u prošlosti.

Naime, onog trena kada u tišini napravite svoj prvi korak, započinjete s procesom otpuštanja i usporavanja.

Taj osjećaj daje samo hod! Pozivamo vas da se ohrabrite na ovaj korak, jer jedno je sigurno - to iskustvo mijenja život. Ovdje ćemo vas informirati o nužnim detaljima i kontaktima i ohrabriti da odhodate u zagrljaj Velebitu!

Pogled s terase hotela uz Svetište

Korisni Podaci

Lokacija Svetišta

Svetište i crkva Gospe od Krasna nalazi se na prekrasnom proplanku ponad slikovitog sela Krasno u Ličko-senjskoj županiji u Republici Hrvatskoj, na preko 700 metara nadmorske visine i u srcu Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.
Bez svake sumnje jedno od najljepše pozicioniranih marijanskih svetišta.

Crkva Gospe od Krasna

Najstariji trag koji potvrđuje postojanje sakralnog objekta predstavlja mramorna škropionica na kojoj je uklesana godina 1641.

Kako u to vrijeme nije bilo uvjeta za novogradnje, pretpostavlja se da je crkvica sagrađena na ruševinama starije crkve.
Crkvica je obnovljena 1716. godine kako je i uklesano na uzidanoj ploči, koja se i danas nalazi u crkvi i ta se godina smatra postankom svetišta.

Najveću umjetničku vrijednost u crkvi predstavlja drveni kasetirani strop s oslikanim scenama iz života Isusa, Marije i svetaca i latinskim citatima iz 1740. godine.

Koliko je duga ruta?

Duljina rute Plitvice - Krasno je oko 70 km.

Kakva je ruta?

Hodočašće je zasad moguće uz državnu cestu od Korenice prema naselju Otočac i dalje uz županijsku cestu prema selu Krasno.

Na ovom širem području postoji gusta mreža javnih pješačkih staza, ali zbog slabe naseljenosti kao posljedice depopulacije ovih prostora, a time i izostanka poljoprivrednih i stočarskih djelatnosti stanovništva, staze su zarasle i neprohodne.
Plan revitalizacije u budućnosti uključuje i osiguravanje dijela starih staza koje, što je više moguće, izbjegavaju glavne prometnice.

Kada je najbolje krenuti na hodočašće?

Preporučujemo svibanj / lipanj / srpanj / kolovoz / rujan / listopad. Vrhunac sezone za hodočašće u Krasno je u kolovozu.

Od kuda krenuti?

U stara vremena hodočasnici su kretali od svoje kuće. Danas, oni koji su u blizini 2Parka trebaju pratiti državnu i županijsku cestu od Korenice prema Krasnom.
Uzduž rute hodočasnike će dočekati topla i velikodušna dobrodošlica lokalnog stanovništva. Smještajni i ugostiteljski objekti uz rutu su najčešće privatno-obiteljskog karaktera.

Korisni Savjeti

  • Ponesite dodatnu odjeću, uključujući i vodootpornu opremu.
  • Krasno je u planinskom pojasu i razlika u temperaturi može biti znatna, pogotovo van sezone.
  • Obujte odgovarajuću obuću, idealno hodačko/planinarsku, kvalitetno osigurajte gležanj.
  • Ako se odlučite na bosonogo hodočašće preporučamo vam Križni put koji počinje u podnožju brda gdje se nalazi svetište.
  • Svatko bi trebao imati odgovarajuću količinu hrane i vode za opskrbu kako biste bili samodostatani u svakom trenutku.
  • Čokolada, banane, orašasti plodovi i grožđice su dobri izvori energije.
  • Svatko bi trebao imati sredstva za kontaktiranje pomoći. Potpuno napunjenu bateriju mobilnog telefona, kao i dodatni telefon ili dva ukoliko se krećete u grupi.

Smještaj

U blizini svetišta se nalazi hotel s 35 soba i 80 kreveta te restoranom "Adrijana" s domaćom hranom, a u selu Krasnom se nalazi nekoliko restorana i kuća za odmor.

Dogovorite sve pojedinosti unaprijed!

Svetište
Tel / fax: +385(0)53 799-102
Hotel
Tel / fax: +385(0)53 851-205 / +385(0)53 851-206
Bistro / restoran "Adrijana"
Tel / fax: +385(0)53 851-007 

Sve ostale bitne brojeve telefona hitnih službi pronaći ćete pod Savjeti i Pravila - Korisne Informacije RH!

Atrakcije u Okolici

Kuća Velebita

Nacionalni park Sjeverni Velebit

Kroz revitalizaciju ovog starog hodočasničkog puta želimo se također spojiti s veličanstvenom planinom Velebit i trećim prostorom zaštićene prirode - Sjevernim Velebitom!
Park je poznat po brojnim jamama, botaničkom vrtu i slavnoj Premužićevoj stazi s prekrasnim pogledom na more i na kontinent. U ponudi je i novo otvoren posjetiteljski centar Kuća Velebita i obnovljene pastirske kuće za boravak turista u vrletima Velebita daleko od svega!
Sjedište ovog fantastičnog nacionalnog parka nalazi se u selu Krasno.
LinkNP Sjeverni Velebit

Selo Krasno

Podno svetišta se nalazi podvelebitsko selo Krasno na oko 714 metara nadmorske visine. Pod imenom Krasno spominje se prvi put 1275., a danas je mjesto pohoda, kako zaljubljenika u prirodu, tako i vjernika.

Domaćini gostima nude izvrstan sir i eko proizvode hrane, posjet Muzeju šumarstva (najstarija šumarija Hrvatske - 250 godina), posjete sakralnim objektima (crkva i kapelica), a tu su i lijepi smještajni kapaciteti.

Ovo područje odlikuje mješavina brdsko-planinske, sredozemne i umjereno kontinentalne klime što za posljedicu ima savršen terapeutski učinak čistog gorskog zraka i miješanih kontinentalnih i morskih zračnih masa obogaćenih aerosolima.
Sve što trebate učiniti je samo duboko disati! :)

Kuća Velebita

Kuća Velebita je posjetiteljski i edukativni centar NP Sjeverni Velebit smješten u selu Krasno. Nudi niz zanimljivih izložaka, interaktivnih sadržaja i podataka o prirodnim i kulturnim vrijednostima NP Sjeverni Velebit i okolice koje svakako vrijedi pogledati.

Info Centar: ponedjeljak zatvoreno, utorak – četvrtak 8-17h, petak-subota 8-18h
Postav: ponedjeljak zatvoreno, utorak-nedjelja 9-16h

Utočišće Kuterevo

U nedalekom selu Kuterevu nalazi se svjetski poznato utočišće za medvjede siročiće o kojima se brinu volonteri iz cijelog svijeta. 
Saznajte više o ovom hvalevrijednom radu i utočišću za mlade medvjede koji nadziru vrhunski stručnjaci.

Adresa: Pod crikvon 103, Kuterevo
Tel: +385(0)53 799-222

Utočište za medvjede Kuterevo

Vjerujemo da imate pregršt razloga da krenite na ovaj hod i duhovno putovanje!

Otkrijte Krasno i Velebit!

Podijeli:

Povezani članci:

Podijeli misao...