Događanja i najave

Ličko Orlovo Gnijezdo

Više informacija o događaju

Na području naše GWT2P regionalne turističke destinacije nalazi se puno atrakcija, a jedna od njih je svakako i napuštena vojna baza Željava duboko uvučena u "utrobu" prirodnog dragulja, planinskog masiva Lička Plješivica, s nekad vrlo važnim radarskim položajem na vrhu Gola Plješivica na 1647,61 metara nadmorske visine.

S nekada vrlo važnog radarskog položaja bivše YU avijacije mogli su se promatrati veliki dijelovi Italije i Madžarske. Postojala su dva radara smještena u dvije kupole presvučene posebnim materijalom otpornim na vrlo oštre ličke zime.

Radarski je položaj bio povezan s podzemnom bazom sustavom tunela, koji su sada van upotrebe, a na Goloj Plješivici su se još nalazili i meteo-radar, heliodrom i trokatnica alpskog tipa od armiranog betona. U trenucima oslobađanja Željave, pred kraj Domovinskog rata, okupatorske snage u povlačenju odlučile su razoriti cijelu bazu. Alpska trokatnica je još gore, iznutra uništena i opustošena te ju za sada možete promotriti samo izvana. Vojska RH je popravila visinomjer koji se sada koristi u nadzoru zračnog prostora Republike Hrvatske.

Više o sadašnjosti i vizionarskoj budućnosti baze Željava i veličanstvenom masivu Ličke Plješivice saznajte pod Istraži Lokalno

Priuštite si jedan od najljepših pogleda u Hrvatskoj. Niže temperature čine ovaj južni uspon ugodnijim, a nakon malo strmijeg uspona čeka vas nagrada - prekrasan panoramski pogled iz ličkog "Orlovog gnijezda". ;)

Staza koju održava PD "Mrsinj" vodi iz centra Korenice do vrha Gola Plješivica
Planinarsko društvo i njegovi članovi mogu vam biti i izvrsni vodiči, što najtoplije preporučamo. Uz siguran uspon saznat ćete još i pokoju lokalnu zanimljivost više.

Dogovorite vođenje 7-10 dana prije uspona na ove kontakte:
Planinarsko društvo "Mrsinj"
Zagrebačka 13, Korenica
Tel.: +385(0)91 567-4329
E-mail: pdmrsinj@gmail.com

Molimo vas čuvajte prirodu, pridružite se našoj Zelenoj Misiji, a za sada mali podsjetnik:

- nikako ne bacajte smeće u prirodu već sve ponestite sa sobom;
- ne berite divlje i rijetko cvijeće, ostavite sve što pripada planini i drugima na uživanje u pogledu i fotografiranju
- poštujte činjenicu da se nalazite u "domu" divljih vrsta, budite obazrivi, ne uznemiravajte divlji svijet.

Doživite prekrasnu Plješivicu, njezinu floru i faunu i pružite podršku lokalnim planinarima i vodičima! Hvala i vidimo se! :) 

Lokacija

Podijeli:

Podijeli misao...